Суспільство

На Чернігівщині під час десикації в селян загинули рослини: хто винен

До редакції ЧЕline звернулися жителі с. Мньов Михайло-Коцюбинської селищної ради. На полях поблизу села ТОВ «Чернігівська індустріальна молочна компанія» вирощує соняшник. Минулого тижня здійснювалась десикація (переджнивне підсушування рослин для прискорення достигання. – Ред.) соняшника літаком. Люди обурені, бо літак, пролітаючи над селом, розпиляв хімікати над обійстями жителів. Як наслідок, у людей посохли всі рослини.

По офіційний коментар щодо порушення маршруту літаком при здійсненні авіаційно-хімічних робіт редакція «Челайн» звернулася безпосередньо до ТОВ «ЧІМК».

«ТОВ «Чернігівська індустріальна молочна компанія» самостійно не виконує такі роботи. Для здійснення авіаційно-хімічних робіт було укладено відповідний договір, з ТОВ «БІОГАРАНТ» — виконавець робіт», — відповіли нам у пресслужбі товариства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині «стережуть» бджіл від пестицидних фокусів аграріїв

У договорі передбачено, що види, обсяги і термін робіт визначаються сторонами в Агротехнічному завданні, де чітко вказаний перелік населених пунктів, номери полів, надаються карти з зазначеними полями, які необхідно обробляти. Виконавця робіт було ознайомлено з картами-схемами полів та надано можливість у разі потреби провести огляд території для обприскування й визначити технічні можливості проведення цього виду робіт. Також договором передбачено, що Виконавець несе відповідальність за виконання авіаційних робіт із дотриманням Правил організації та виконання авіаційних робіт у сільському та лісовому господарстві, за наявність і дійсність усіх ліцензій, сертифікатів, дозволів, довідок, допусків та інших документів, які дозволяють йому здійснювати авіаційні роботи в сільському господарстві, за життя та здоров’я екіпажу та спричинену шкоду ним третім особам.

З огляду на вищевикладене, з боку ТОВ «Чернігівська індустріальна молочна компанія» було вчинено всі необхідні дії щодо запобігання спричинення шкоди третім особам, а саме було укладено договір зі компанією, яка має право здійснювати відповідні роботи, надано всю необхідну інформацію та карти полів виконавцю, попереджене населення, проведено роз’яснення щодо недопустимості відхилень від затвердженого маршруту.

Окрім завданої шкоди рослинності, жителі села непокояться, чи позначиться розпилення хімікатів над селом на їхньому здоров’ї.

Згідно з інформацією від селян, десикація здійснювалася препаратом «Реглон». Аби з’ясувати, що це за препарат, ми звернулися до Світлани Красножон, начальника відділу контролю за обігом засобів захисту рослин головного управління Держспоживслужби в Чернігівській області.

«Основне при внесенні десиканта – в разі дотримання регламентів препарат не шкідливий ні для людини, ні для довкілля. В будь-якому разі», — пояснює Світлана Красножон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині через аграріїв зникла пам’ятка археології

Дослідженнями впливу препарату в Держспоживслужбі не займаються, тому інформації щодо впливу на здоров’я людини не мають.

Світлана Красножон зазначає, що вже на 4-6-й день соняшник збирають, майже одразу виробляють олію, яку ми споживаємо, і залишку препарату в готовому продукті немає.  Але, звісно, якщо спостерігаються якісь розлади самопочуття і людина пов’язує це саме з розпиленням десиканту, як у цьому конкретному випадку, варто звернутися до лікаря, адже все індивідуально.

Отже, фактично відповідальності за посохлі рослини на території села ніхто не несе. Проте притягнути винних до відповідальності все ж можливо. Юристи зазначають, що в такій ситуації доцільно звернутися до тієї ж Держпродспоживслужби із заявою про порушення правил застосування, пестицидів і агрохімікатів, оскільки саме цей орган здійснює державний нагляд за додержанням підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами державних санітарних норм і правил, гігієнічних нормативів і регламентів безпечного виробництва, транспортування, зберігання, застосування пестицидів. Відповідальність за порушення таких норм і правил передбачена ст. 83 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу в розмірі від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Для відшкодування завданих матеріальних збитків, особи, яким було завдано шкоду розпилюванням пестицидів та агрохімікатів, можуть звернутися до суду з відповідним позовом до підприємства, що здійснювало обробку полів агрохімікатами.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button