Суспільство

На Чернігівщині підліток через суд позбавив чоловіка батьківських прав, аби вчитися за кордоном

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області розглянув і задовольнив позивні вимоги у цивільній справі за позовом 16-річного підлітка про позбавлення батьківських прав свого батька. Про це повідомляє прес-центр судової влади.

Позивач звернувся до суду з позовом про позбавлення відповідача батьківських прав у зв’язку з тим, що батько від моменту народження не проявляв інтересу до сина, до того ж оспорював батьківство стосовно нього. Як зазначив підліток: «Батька в моєму житті ніколи не існувало. Всі дитячі злети та падіння, здобуття освіти, самоусвідомлення як особистості завжди минали без батька, який, безумовно, свого часу був дуже потрібний».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двох чернігівських патрульних засудили за перевищення службових повноважень

Більше того, коли юнак вступив до навчального закладу республіки Польщі, то зателефонував до батька та просив надати йому дозвіл на тимчасовий виїзд за межі країни, однак останній відмовив та заборонив надалі до нього телефонувати. Однією з причин такої відмови було небажання в майбутньому сплачувати аліменти в період його навчання за кордоном.

Як повідомляється, відповідач був проти позбавлення його батьківських прав.

Прилуцький міськрайонний суд дійшов висновку про доведеність свідомого та систематичного ухилення від виконання відповідачем батьківських обов’язків щодо неповнолітнього сина, тому задовольнив позов юнака, як такий, що відповідає «якнайкращим інтересам дитини».

Рішення законної сили не набуло та може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

Пресслужба також інформує, що, згідно з пунктом 2 частини першої статті 164 Сімейного кодексу України, батьки можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо буде встановлено, що вони ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини.

Стаття 165 Сімейного кодексу України встановлює право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав дитини, яка досягла 14 років.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button