Суспільство

На Чернігівщині планують застосовувати інноваційні технології для ремонту доріг

Питанню покращення якості ремонту доріг місцевого значення і подовженню терміну експлуатації дорожнього покриття за допомогою інноваційних технологій присвятили нараду в Чернігівській ОДА. Захід пройшов під головуванням першого заступника голови ОДА Віталія Загайного за участі представників Управління капітального будівництва ОДА, проєктних організацій, науковців, представників асфальтобетонних заводів області.

Опрацювавши досвід інших областей України і наявні пропозиції на ринку, облдержадміністрацією було прийнято рішення розглянути можливості використання новітніх технологій в інтересах дорожнього господарства області.

На нараді представили технологію, яка застосовується при ремонті доріг для підвищення якості асфальтобетонного покриття. Такий підхід широко використовується в Європі. Серед переваг – термостійкість до високих температур, підвищення стійкості покриття автодоріг до утворення колій, порівняно з імпортними аналогами економія – понад 20%, не потребує додаткового обладнання і може використовуватися на невеликих заводах, не обладнаних засобами модифікації бітуму.

У 2020 році змінилися підходи держави до вибору ремонту ділянок доріг. Зокрема, надається пріоритетність маршрутному принципу, проведення ремонтів на ділянках доріг не менше 5 кілометрів.

Планами Управління капітального будівництва ОДА на 2020 рік передбачено виконання поточного середнього ремонту на 21 об`єкті загальною протяжністю 100 кілометрів та 2 об`єктах капітального ремонту протяжністю 10 кілометрів. Сума виділених коштів складає 504 мільйони гривень.

У результаті відкритого діалогу присутні прийняли рішення перед початком проєктування ремонтів автодоріг детально прорахувати можливість застосування інноваціних технологій та економічну доцільність покращення якості основного дорожньо-будівельного матеріалу. При цьому враховувати транспортно-експлуатаційні властивості та інші параметри доріг місцевого значення.

Довідково. Загальна протяжність мережі доріг місцевого значення у Чернігівській області складає понад 4767,2 кілометра доріг, у тому числі з твердим покриттям (переважно чорно-щебеневим) – 4270 кілометрів. В основній масі дороги збудовані у 1950-1960 роках минулого століття.

З 1 січня 2018 року балансоутримувачем доріг місцевого значення є Чернігівська ОДА. Впродовж 2018-2019 років було виконано робіт з поточного середнього ремонту на 95,5 кілометра на суму 374 мільйони гривень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Ще статті по темі

Back to top button