Суспільство

На Чернігівщині почалися роботи щодо зведення першого каркасного Дія Центру

Попри війну, Україна залишається сучасною та розвиненою державою, де різні послуги мають надавати зручно, швидко, просто і людяно. Тож невипадково на Чернігівщині, а саме у Сновську, з’явиться перший каркасний Дія Центр.

Це стало можливим завдяки співпраці з програмою EGAP, що спеціалізується на цифрових послугах. Цьогоріч був відбір, на який подавалися більше як 30 громад, із-поміж них було відібрано вісім. Далі були співбесіди – і свій шлях продовжили чотири громади: Сновська, Менська, Іванівська та Бобровицька.

«У березні був великий форум у Львові, на який ми їздили. У п’ятьох областях цей проєкт уже реалізували. А цьогоріч додалася Чернігівська область. І під час візиту до нас, коли нам передавали «мобільну валізку», зокрема координатор Сергій Гунько хотів дуже побачити наш ЦНАП. І був дуже вражений побаченим. Через деякий час він зателефонував нам і сказав, що так не має бути, бо ЦНАП не відповідає жодним вимогам, які є до таких закладів. То нам хочуть допомогти. Тож для нас буде збудований каркасний ЦНАП. До того ж, це буде не звичайний ЦНАП, а Дія Центр. Це такі центри, які відповідають 12 вимогам якості сервісу – зручний, швидкий, сучасний, безбар’єрний, простий, людяний, надійний, досконалий, доступний, прозорий, привітний і дієвий. Саме цими принципами й керуватимемося у своїй роботі. Також будуть враховані принципи інклюзивності, доступності маломобільних груп населення – пандуси, соціальні й санітарні кімнати, обладнані саме для людей з обмеженими можливостями», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Лілія Терещенко, начальник відділу «Центр надання адміністративних послуг» Сновської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За вихідні патрульні Чернігівщини зупинили більше як 30 п’яних водіїв

У Дія Центрі можна буде отримати такі ж послуги, як у ЦНАПі, і не тільки, бо перелік розширять.

«Нині у нас бракує місця для надання послуг, які плануємо надавати. Це, зокрема, паспортні послуги. Бо є питання з нашою міграційною службою. Ми довго хотіли вирішити це питання, але, на жаль, воно не вирішилося. Тож проєкт EGAP надасть нам дві паспортні станції. Розміщувати їх у нашому приміщенні взагалі ніде, тому матимемо паспортні послуги в новому Дія Центрі», – пояснила Лілія Терещенко.

Справа не стоїть на місці, а просувається. Сновська міська рада вже виділила земельну ділянку, де розташовуватиметься новий Дія Центр. Він, до речі, буде в центрі населеного пункту, неподалік міськради.

«Є вимоги, що ця будівля має бути доступною для людей, сучасною, розташовуватися в центрі населеного пункту на певній відстані від зупинок громадського транспорту», – пояснює Лілія Терещенко.

Нині ділянку, де розташовуватиметься Дія Центр, рівняють, аби можна було встановити модульну будівлю.

«Цим займатиметься підрядник із Городні. Важливо, що будівля буде енергоефективною. Адже це одна з головних вимог. Проєктом передбачено не тільки приміщення, меблі і все устаткування й фінансування, а ще й сонячні панелі. Влітку завдяки ним Дія Центр має бути повністю забезпечений електроенергією, вона буде безкоштовною», – зауважила начальник відділу «Центр надання адміністративних послуг» Сновської міської ради.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button