Суспільство

На Чернігівщині прагнуть розвивати громадянське суспільство

Кінець року – традиційний період для побудови планів на новий рік і розроблення нових програм на майбутнє. Утім,усі плани та прагнення коригує ситуація, в якій нині живемо. Адже в пріоритеті – оборонні потреби а потім уже всі інші. 

Але попри складність ситуації в державі, демократичні процеси також не можна ставити на паузу, вони повинні тривати.

Зокрема, на сайті Чернігівської ОДА є інформація про «Програму сприяння розвитку громадянського суспільства «Чернігівська громада» на 2024 рік». До речі, подібні програми діяли і в попередні роки.

Особливість нинішньої програми в тому, що складається вона з низки позицій, але фінансування потрібне лише на три пункти. Найбільша сума – 100 тисяч гривень – на проведення соціологічних досліджень, фокусних груп, експертних опитувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Козаки лідирують»: скільки немовлят народилося в Ніжинській громаді за тиждень

50 тисяч гривень планують витратити на проведення навчальних тренінгів, семінарів, навчань для державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, представників організацій громадянського суспільства щодо ефективних комунікацій, проведення громадських експертиз діяльності органів влади та антикорупційних громадських експертиз нормативно-правових актів.

Така ж сума потрібна на проведення виїзних заходів для організацій громадянського суспільства з налагодження співпраці щодо реалізації спільних проєктів у межах України.

І ще 50 тисяч гривень – на сприяння організаціям громадянського суспільства у проведенні ними тематичних заходів за напрямами їхньої роботи. 

Загальний обсяг фінансування програми – 250 тисяч гривень із обласного бюджету. 

Програма нині на затвердженні. І чи будуть виділені кошти,стане зрозуміло згодом. 

Але реальна ситуація така, що вже два роки подібні програми не фінансують. Хоча певні пункти програми виконували, але без грошового забезпечення. Фінансування відбувалося до повномасштабного вторгнення у 2021 році. 

До речі, департамент інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Чернігівської ОДА не наполягав на виділенні коштів і нині, бо є розуміння, що гроші потрібніші на інші речі. 

Ще статті по темі

Back to top button