Суспільство

На Чернігівщині реалізовують громадські ініціативи з вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні

На Чернігівщині вже розпочалися заходи з нагоди сумних подій – третьої річниці розстрілу мирних мітингувальників на Євромайдані в Києві в лютому 2014 року та другої річниці загибелі багатьох українських військових під Дебальцевим у лютому 2015 року.

Докладніше про це чернігівським журналістам розповіли на прес-конференції в облдержадміністрації. Перед цим учасники заходу вшанували пам’ять усіх українських героїв хвилиною мовчання.

За словами директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Андрія Подорвана, заходи в Чернігові планували не як завжди, а зважаючи на ініціативи громадськості. Особливо активним ініціатором виступив громадсько-політичний діяч Станіслав Тавлуй.

До речі, деякі заходи вже стартували. Тож із нагоди пам’ятних дат відбудуться різні виставки, «круглі столи», зустрічі, покладання квітів, відвідування могил героїв.

Та головним заходом буде віче, що відбудеться 20 лютого о 18-й годині на Красній Площі Чернігова. За словами Станіслава Тавлуя, чернігівців збирають передусім, щоб подякувати всім, хто переборов страх, піднявся з дивану та пішов на площу чи Майдан відстоювати незалежність України.

Також у пам’ятні дні на Чернігівщині скасують усі розважальні заходи.

Після прес-конференції відбувся «круглий стіл», на якому історики, педагоги та громадські активісти обговорили роль і значення Майдану та Героїв Небесної Сотні в сучасній історії України.

До речі, на Чернігівщині поховані троє Героїв Небесної Сотні. Це Андрій Мовчан – у селі Великі Осняки, що в Ріпкинському районі; Василь Прохорський – у Дмитрівці Бахмацького району та Віктор Орленко, який помер після тривалої хвороби. Похований у селі Талалаївка Ніжинського району.

Ще статті по темі

Back to top button