Суспільство

На Чернігівщині розпочинається весняне водопілля

Водогосподарська обстановка що сформувалася протягом березня поточного року свідчить про початок і розвиток весняного водопілля.

Про це повідомляє Деснянське басейнове управління водних ресурсів.

На великих річках області протягом березня спостерігався процес руйнування льодового покриву, в ході якого утворювалися затори криги, що призвело до коливань рівнів води (10-15 см за добу) на окремих ділянках Дніпра та Десни. Наразі ж річки майже звільнилися від криги, тому рівні води й надалі продовжують підвищуватись. За місяць на річці Дніпро біля села Неданчичі рівень води підвищився на 16 см, а на річці Десна в межах міста Чернігів – на 119 см.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Урятованого селянами бобра поселили до парку природи «Беремицьке» (Відео)

На середніх річках також продовжує прибувати вода весняної повені. За місяць на річці Сейм біля села Мутин рівень води підвищився на 85 см, на річці Снов у межах міста Сновськ – на 104 см та досягнув відмітки виходу води на заплаву (170 см над нулем поста).

На малих річках спостерігається формування піків весняної повені з відмітками нижчими або близькими до середніх багаторічних значень. Пік повені на річці Білоус – с. Кошівка спостерігався 22 березня з відміткою 252 см над нулем поста, виходу води на заплаву не спостерігалося.

Загалом, внаслідок тривалого посушливого періоду протягом кількох останніх років та достатньої вільної ємкості у водоймах, майже всюди вода залишається в межах русел. Виходи на заплаву спостерігаються тільки у пониженнях суші.

Наразі ситуація, що склалася з початку проходження весняного водопілля, по рівнях води максимально наближена до тієї, що спостерігалася у 2018 році, та краща за два останні маловодні роки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button