Суспільство

На Чернігівщині руйнується приміщення старого панського будинку, де раніше була лікарня

У селі Рогізки, що на Сновщині, напевне, найстаріша будівля – це колишня панська оселя пана Михна, в якій колись розташувалася сільська лікарня. Щоправда, нині ця будівля поволі руйнується.

Історію панського маєтку добре знає Олексій Самусенко, місцевий житель, пенсіонер. Він розповів, що точної дати його зведення не знають, але є табличка, коли будинок був застрахований. І на ній зазначено: «Страхове товариство «Саламандра» 1863 рік». Зрозуміло, що страхування відбулося вже після того, як будинок був побудований.

«Імовірно, в сусідніх селах не було панів, а в Рогізках їх жило аж семеро. Ті пани були доволі багаті і мали слуг. Після Жовтневого перевороту в будинку розміщувалися органи влади. А перед Другою світовою війною вже була лікарня.

Особливість цієї будівлі в тому, що під кухнею був підвал і нині він є, бо цей будинок не розвалився до кінця. І в той підвал вміщалися 5 тонн картоплі й інші овочі та соління, потрібні для лікарні. Примітно, що погріб був доволі глибокий, але його ніколи не затоплювали ґрунтові води.

Під час Другої світової війни два роки там жив німецький комендант. А після вигнання фашистів із Рогізок знову там облаштували лікарню, навіть примітивний внутрішній туалет там був. Із кабінету пана зробили окрему палату на двох пацієнтів.

У будинку при панові були дві спальні, кабінет, будинок мав два ходи: один – парадний, інший – господарський. І зараз це все є, тільки в напівзруйнованому стані. Де парадний хід, була кімната, то там свого часу облаштували кабінет лікаря, де лікар приймав пацієнтів. В інших приміщеннях були або палати, або господарські приміщення», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Олексій Самусенко.

Він також розповів, що в будинку дуже якісно були зроблені грубки, які, ймовірно, можна використовувати і нині. Вони навіть були прикрашені гіпсовими орнаментами, що збереглися дотепер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі півночі Чернігівщини знову могли спостерігати рідкісне явище (Фото)

Оскільки будинок старий, то з плином часу він потребував капітального ремонту. А на це грошей не давали. Виділяли тільки на косметичні ремонти: фарбування чи інші дрібні роботи. Це така ситуація була в часи перебудови, в 1986 році.

«Водночас у сусідньому селі Кучинівка, яке більше за Рогізки, з’явилася ініціативна група жителів. Вони сказали, що будівля лікарні в Рогізках занепадає, а коштів на відбудову немає. То треба в Кучинівці зробити лікарню. Вони думали, що фінансування цієї справи буде колгоспне. А їхній колгосп був боржником, тобто своїх коштів не мав. І влада через це відмовила в будівництві.

Натомість керівники Рогізок добилися, щоб нову лікарню збудували саме в нашому селі. Тобто колгосп у Рогізках узявся за будівництво нового приміщення лікарні. Бо порахували та вирішили, що старе приміщення не варто ремонтувати. Будівництво тривало приблизно три роки. Усім селом навалилися і зробили нове приміщення лікарні. І вже не з пічним, а сучасним опаленням, централізованим водопостачанням, душем, внутрішнім туалетом.

Знаю, що подібну лікарню збудували і в Тихоновичах, але там якість робіт підвела.

У 1991 році ми перейшли в нове приміщення, а стару лікарню просто закрили і воно благополучно почало руйнуватися», – розповідає Олексій Самусенко.

Пізніше з Чернігова до Рогізок приїжджав Андрій Карнабед, краєзнавець, архітектор, мистецтвознавець і страж чернігівської старовини. Він казав, що цю будівлю треба реконструювати. Але ж коштів на це не було.

«Зараз це старе приміщення стоїть, там протікає дах. А ще знайшлися хлопці, які шукали в будинку панське золото, то в деяких місцях у приміщенні підлога зірвана. Тож приміщення потихеньку руйнується.

А в лікарні нашій закрили стаціонар. Приміщення нової лікарні збереглося, але таке велике приміщення нам не треба. Ми його перегородили, опалювальну площу зменшили. І нині в нас у селі медична амбулаторія сімейного типу. Там працюють дві медсестри, санітарка, водій і кочегарів виділяють на опалювальний сезон. І машина санітарна є.

Старе приміщення руйнується, бо просто немає фінансів. І це приміщення на балансі Сновської громади», – зауважив Олексій Самусенко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Сновськ – історія, події, люди

Ще статті по темі

Back to top button