Суспільство

На Чернігівщині село зводить сонячну електростанцію

У селі Малинівка Чернігівського району розпочалося будівництво сонячної електростанції потужністю 1,2 МВт. Це перший такий проект в області. Станція займатиме понад два гектари землі, яка належала сільській раді, а в останні роки стояла пусткою.

План збудувати в Малинівці сонячну електростанцію в підприємця з Чернігова з’явився позаторік. Коли ж виникла ідея будівництва електростанції, попросив Терехівську сільську раду виділити йому землю, яка пустувала біля адмінбудівлі.

«Ми з партнером розраховували відкривати бізнес із розливу фільтрованої бутильованої води, – розповідає підприємець. – Це був 2007 рік. Коли шукали приміщення, то випадково знайшли цю покинуту будівлю, яку сільрада погодилася продати нам. Після проведеного аукціону ми її купили. Та під час кризи 2008 року у нас виникли фінансові труднощі. Тож руки до реалізації бізнес-проекту так і не дійшли. Тому вирішив збудувати сонячну електростанцію».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна запустить першу сонячну електростанцію у Чорнобилі

У сільраді сподіваються, що такий незвичний бізнес дасть хоча б кілька робочих місць для селян. Адже хоч Малинівка і поблизу Чернігова, роботи тут немає.

«Підприємець купив приміщення адмінбудівлі вже давно. Біля нього і земля пустувала, – розповідає голова Терехівської сільради Микола Білоус. – Згодом він звернувся до сільради з проханням виділити йому цю землю під будівництво сонячної електростанції. Зрозуміло, що кожна людина хоче будувати на своєму, а не взяти в оренду, вкласти гроші, а потім почути «до побачення». Тому він і написав у заяві «прошу віддати для ведення господарства».

«Ми провели громадські слухання, на яких ухвалили рішення передати йому землю. Зараз там уже почали монтувати сонячні панелі. Сподіваюся, кілька робочих місць і для наших людей знайдеться», – каже він.

Будівництво завершать весною

На ділянці вже встановили паркан, готують конструкції для сонячних батарей. На будівництві працює підрядна компанія. Батареї замовляють у Китаї.

Вводити в дію сонячну електростанцію планують за два етапи. Перший завершиться в листопаді-грудні цього року. Решту батарей закінчать монтувати десь у квітні-травні. Саме навесні наступного року електростанцію запустять на повну потужність. Електроенергію планують продавати за «зеленим тарифом» державі.

«Усього буде встановлено 5 тисяч сонячних батарей, – розповідає підприємець. – Самоокупність такого проекту – приблизно 5 років. А весною запустимо станцію на повну потужність. Для її обслуговування потрібні будуть лише чотири працівники».

2018-09-27_160536

Джерело:ЗемляіВоля

Ще статті по темі

Back to top button