Суспільство

На Чернігівщині стартує реєстрація вчителів початкових класів на участь у сертифікації

Протягом двох останніх років в Україні тривав пілотний проєкт сертифікації педагогічних працівників, спрямований на розвиток знань і вмінь педагогів, підвищенню їх мотивації.

Вчителі Чернігівщини також долучилися до цього проєкту. Так, у 2020 зареєструвалися на участь у сертифікації 49 учителів початкових класів з усієї області.

Проходження сертифікації педагогічних працівників передбачало три етапи:

— зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО);

— самооцінювання педагогічної майстерності;

— експертне оцінювання практичного досвіду роботи учасників.

Пілотний проєкт серед вчителів початкових класів області користується популярністю. Наприклад, у 2019 з 21 зареєстрованого учасника сертифікат отримали 17 вчителів, а у цьому році із 49 зареєстрованих у третьому завершальному етапі взяли участь 39 педагогів. А успішно пройшли всі етапи та отримали сертифікати 34 вчителі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі Чернігівщині стали менше звертатися до лікарів

До слова, протягом терміну дії сертифікату, а це три роки, законодавчо передбачено для вчителів доплату в розмірі 20% посадового окладу. Також сертифікат може зараховуватись як проходження чергової (позачергової) атестації та є підставою для присвоєння відповідної кваліфікаційної категорії та/або педагогічного звання.

У 2021 році в сертифікації зможуть взяти участь до двох тисяч учителів початкових класів. Щоб охопити всі регіони України, МОН своїм Наказом № 1522 від 04.12.2020  визначило максимальний обсяг заяв, які можуть бути подані від кожної з областей. Чисельність учасників у кожній області залежить від загальної кількості початкових класів у регіоні. З Чернігівщини зможуть зареєструватися 48 педагогів.

Реєстрація на участь у сертифікації учителів початкових класів у 2021 році триватиме з 18 по 31 січня. Її здійснюватиме Український центр оцінювання якості освіти на своєму сайті у розділі «Сертифікація педагогічних працівників».

Варто зазначити, що сертифікація педагогічних працівників відбувається на добровільних засадах, єдина вимога — не менше 2 років педагогічного стажу.

Управління освіти і науки Чернігівської ОДА запрошує учителів початкових класів з високим рівнем педагогічної майстерності, які володіють новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню, зареєструватись і взяти участь у процедурі пілотної сертифікації-2021.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Ще статті по темі

Back to top button