Суспільство

На Чернігівщині священик приватизував унікальну церкву

Це – Свято-Троїцька церква у Носівці (нині – Ніжинський район). Збудована у 2-й половині ХVІІІ ст. місцевими ніжинськими майстрами. Храм – тетраконхового типу із барочними спареними колонами на кутах, які, за висновками фахівців,  у ХVІІІ ст. були доволі популярними елементами палацової архітектури.

За своє існування храм, як і багато інших, пережив і закриття, і руйнування та плюндрування, і забуття, і перебудову та відбудову. Були тут і складські приміщення, і райвідділ освіти, і навіть у 60-ті рр. минулого століття на подвір’ї церкви працював центральний носівський базар.

На початку 1990-р. Троїцька церква відновила свою роботу.

Особливістю цього храму є добудований на поч. ХІХ ст. нетиповий довгий ганок.

А ще незвично виглядає дзвіниця у нехарактерних для Лівобережжя готичних рисах, яка побудована на місці знищеної дерев’яної.

Цікава й новітня історія храму. Якось так сталось, проте у 2003 р. настоятель церкви зміг приватизувати цей храм – пам’ятку архітектури місцевого значення! Разом з усіма церковними приміщеннями, включаючи і санприміщення, про що громада дізналась тільки нещодавно – коли постало питання про перехід до ПЦУ. Хто це дозволив зробити 20 років тому, знаючи, що це пам’ятка архітектури (з 1985 р.) – окреме питання, на яке, можливо, дадуть відповідь правоохоронні органи. Проте днями все ж таки ця церква перейшла до ПЦУ цілком мирним та законним шляхом, відповідно до  рішення місцевої громади.

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button