Суспільство

На Чернігівщині триває епідемічний сезон: люди хворіють на ГРВІ, грип і COVID

На грип і ГРВІ люди хворіють упродовж року. Втім, пік захворюваності традиційно припадає на холодну пору року. Із 01.10.2023 року розпочався епідемічний сезон захворюваності на грип і ГРВІ. Відповідно відбувається щотижневий моніторинг захворюваності на ці недуги.

Нині захворюваність на ГРВІ, зокрема й коронавірусну хворобу (COVID-19), має тенденцію до зростання. У Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України повідомляють, що за 41-й тиждень 2023 року в області захворіли 4988 осіб, із них дітей до 17 років – 2519. Інтенсивний показник захворюваності становить 520,0 на 100 тис. населення, що на 8,7% менше епідемічного порога.

Серед захворілих – 136 осіб, яким лабораторно підтверджено коронавірусну хворобу (COVID-19), що на 46,2% більше ніж минулого тижня. Госпіталізовано 22 особи із коронавірусною хворобою (COVID-19), усі дорослі.

Летальні випадки внаслідок грипу та ГРВІ, у т.ч. коронавірусної хвороби(COVID-19) не реєструвалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На заквасці, житній, «ситний»: який хліб смакував жителям Чернігівщини в давнину і нині

Вірус грипу підстерігає нас усюди: в закладах охорони здоров’я, транспорті, супермаркетах, аптеках – у всіх місцях масового скупчення людей. Він може виживати протягом короткого часу на руках людини, осідати на поверхні, передаватись із забруднених поверхонь на руки, підтримуючи потенційну можливість передачі. Найкращий захист від грипу – це вакцинація. Вакцинація від грипу в Україні є рекомендованою.

«Вакцину від грипу можна придбати за власні кошти в аптечній мережі області. В наявності вакцини: GC Flu (ДжісіФлю), країна-виробник Корея та Vaxigrip tetra (Ваксігрип), країна-виробник Франція.

Вакцинація від грипу убезпечить вас від тяжкого перебігу захворювання.

Рекомендовано робити вакцинацію особам із хронічними захворюваннями (дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин), віком понад 65 років, які перебувають у спеціалізованих закладах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку, будинках дитини тощо; жінкам, які планують вагітність; дітям віком від 6 місяців до 5 років; медичним працівникам.Вакциновано від грипу по області 396 осіб, у т.ч. за минулий тиждень 266», – інформує Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button