Суспільство

На Чернігівщині у храмове свято вшанують чудотворну ікону Божої Матері

Цієї суботи, 5 червня, в селі Іржавець, що на Ічнянщині, відбудеться храмове свято на честь Іржавської ікони Пресвятої Богородиці. Щороку цей день у селі по-справжньому святковий і чудотворній іконі вклоняються багато людей.

«Іржавська ікона Божої матері – це чудотворна ікона. Її принесли в село козаки в 1716 році із Запорізької Січі, коли перша Січ розпадалася. Це основна версія, звідки взялася вона в Іржавці. Також на той час у селі жила донька Богдана Хмельницького. І всі думають, що саме він цю ікону сюди і направив.

Згодом святиню поставили в новозбудованій на той час церкві. Кажуть, що зійшлася тоді вся округа, тисячі паломників», – у коментарі для ЧЕline розповів Сергій Сирота, староста Іржавецького старостинського округу.

За його словами, ікона раніше була оздоблена сріблом, прикрашена золотом і діамантами. Це все були дари за зцілення й іншу допомогу.

«Історія свідчить, що козаки, перш ніж іти в бій, молилися біля ікони, якщо вона плакала, то це означало їхню поразку. Тож ікона – дуже шанована була в запорізькому козацтві. Також вона допомагає людям, які просять зцілення від різних хвороб», – повідомляє пан Сергій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Популярний актор із Козельця віддає перевагу ролям у рекламі, а не в серіалах

На жаль, давня ікона до наших днів не збереглася.

«Нині у селі – один зі списків Іржавецької ікони Божої матері. А старовинну, коли комуністи розвалювали церкви, спалили. А все, що всередині у храмі було, вкрали чи знищили. Саму церкву розібрали на цеглу. На той час в Іваниці був районний центр, то з тієї цегли будували райком партії. Траплялося знаходити такі цеглини на фермі.

Із 2011 року у нас будується нова церква, то ми набрали тогочасної цегли. Її використали при будівництві», – розказує пан староста.

На місці, де раніше стояла церква, нині – пам’ятник вічної слави на честь загиблих воїнів і Другій світовій війні. Староста Іржавецького старостинського округу каже, що під пам’ятником, імовірно, є підземні ходи.

«Одні кажуть, що аж до Густині, інші – що до Качанівки. І там десь погріб був. І ось колись у той погреб навіть делегація якась приїжджала райкомівська, то щось там обстежували. І потім усе там завалили трактором. Жодних розкопок не було. У нас є надія, що, можливо, колись дослідимо і це питання», – сподівається Сергій Сирота.

Храмовий день у Іржавці планують відзначити як і зазвичай – із молебнем, літургією і хресною ходою. А після традиційно варять кашу та частують паломників. Так буде і цьогоріч.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button