Суспільство

На Чернігівщині вакцину від сказу для диких тварин розкидатимуть з літака

У Чернігівській області із 3 вересня розпочинається планова пероральна імунізація м’ясоїдних тварин (лисиць, вовків єнотовидних собак) проти сказу.

Сказ — одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей, яка вражає центральну нервову систему, з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та безпритульні тварини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація від сказу: в Чернігові щепили понад 600 тварин

І хоча на Чернігівщині від початку року випадки сказу (в тому числі у дикій фауні) не реєструвались, зокрема і завдяки проведенню постійної профілактичної роботи, загалом епізоотична ситуація в Україні щодо цього небезпечного інфекційного захворювання вимагає вжиття радикальних заходів. Серед них одне з основних місць посідає саме пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин, ефективність якої доведена як в експериментальних, так і в польових умовах.

Вакцинація на території Чернігівщини буде здійснюватися повітряним розподілом принад з вакциною за допомогою літаків АН-2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протягом минулого року на Чернігівщині зафіксовано лише 12 випадків сказу

Тому Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області звертається до жителів регіону із проханням не хвилюватись при вигляді літака, що розкидає приманку з вакциною розміром із сірникову коробку.  Варто знати, що у такий спосіб відбувається процес вакцинації диких м’ясоїдних тварин від сказу. Також не слід брати брикети з вакциною до рук і переносити з місця на місце.

Тривалість проведення пероральної імунізації залежатиме від  погодних умов до охоплення всієї території області.

УВАГА! Розкидання вакцини буде проводитись літаками  над лісовими та сільськогосподарськими угіддями!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button