Суспільство

На Чернігівщині від електропостачання можуть відключати побутових споживачів

Українська енергосистема продовжує перебувати під прицілом ворога. Зокрема, у ніч на 8 травня Росія вкотре масовано атакувала Україну. Під удар потрапили енергетичні об’єкти в кількох областях. Енергетики одразу попередили про можливі відключення ввечері та просили не вмикати енергоємні прилади в цей час. Про це ж попереджали та просили і жителів Чернігівщини. Тож безумовно, що людей хвилює: чи вимикатимуть світло в домівках?

«Графіки відключень наша компанія впроваджує не сама. Дефіцит в енергосистемі бачить лише центральна диспетчерська служба НЕК «Укренерго». Тому, відповідно, вони і визначають, коли потрібно вводити ті чи інші графіки відключень і саме на який обсяг.

Ми нічого наперед сказати не можемо, бо працюємо лише за вказівкою НЕК «Укренерго». Щодня, якщо є така потреба, центральна диспетчерська служба передає інформацію в нашу диспетчерську службу щодо того, які графіки ми маємо ввести та на обмеження якої потужності. І ми виконуємо.

Учора, 8 травня, ми отримали інформацію із центральної диспетчерської служби, що Чернігівська область має обмежити споживання на 18 МВт. Це виконувалося саме за допомогою графіків обмеження потужності для непобутових споживачів. Однак, знову ж таки, центральна диспетчерська служба нас попередила: якщо зберігатиметься та збільшуватиметься дефіцит потужності в енергосистемі, то тоді можливі введення і графіків аварійних відключень. Це вже графіки, які стосуються побутових споживачів. От щоб їх вводити не доводилося, треба, щоб люди в пікові години намагалися знизити своє споживання електроенергії», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Катерина Дроздова, прессекретар АТ «Чернігівобленерго».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Братську могилу мирних жителів, жертв Другої світової війни, виявили в Березні

За її словами, українська енергосистема – це єдиний організм, де все дуже тісно взаємопов’язано.

«Якщо, припустимо, будуть пошкоджені якісь вузли генерації, від яких ми споживаємо електроенергію,  або будуть пошкоджені мережі, за допомогою яких нам передається в область електроенергія, то навіть якщо в нас буде все ціле, ми не зможемо отримати електроенергію», – зауважила Дроздова.

Тож навіть за умови, якщо в нашій області не буде пошкоджень енергетичної системи, стверджувати, що все добре і чернігівці будуть зі світлом, не можна. Усе залежить від ситуації в усій українській енергосистемі.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button