Суспільство

На Чернігівщині відкрили ще одне модульне містечко

Мешканці села Новий Биків Новобасанської громади, які втратили свої оселі через війну, житимуть у модульному містечку.

Про це повідомляяють у департаменті інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації.

Це вже третє містечко на Чернігівщині та дванадцяте — в Україні. Воно менше за попередні, що відкривалися в області, — встановлено лише один блок модулів на 22 житлові кімнати (на 17 з них уже подані заявки для заселення). Тут є кухня, їдальня, санвузли та душові. Кімнати, що повністю укомплектовані меблями, постільними комплектами й засобами гігієни, розраховані на 4 спальні місця.

Модульні конструкції передано Урядом Польщі на безкоштовній основі за домовленостями з Міністерством розвитку громад та територій України.

До модулів підведені комунікації: водо- та електропостачання, водовідведення. Облаштована й прилегла територія, зокрема встановлено дитячий майданчик.

За сприяння Чернігівської ОВА до модульного містечка також завезено побутову техніку.

Це містечко, як і всі інші, розраховане на впевнене проходження зими. Проживання для людей — безкоштовне.

Зазначимо, що внаслідок активних бойових дій у Новому Бикові пошкоджено 230 будівель, з яких 52 — повністю зруйновані.

«Звісно, це тимчасовий варіант житла. Над відбудовою постійного — продовжуємо працювати. Також допомагаємо відновити будинки, які зазнали середніх та незначних пошкоджень. Приміром, для Новобасанської громади за кошти державного бюджету закуплено будівельних матеріалів на понад три мільйони гривень», — зазначив Дмитро Синенко.

Остаточно місцева влада та Уряд мають розв’язати питання постійного житла для постраждалих протягом 12 місяців.

Всього в Новобасанській громаді пошкоджено 407 будівель (69 будинків повністю зруйновані). В області ж, за попередніми оцінками, — більш ніж 8 тисяч будівель та споруд. Понад 80% руйнувань — це житло.

Нині в Україні вже заселено 12 модульних містечок.

У Львові облаштовано 3 модульних містечка, в яких розміщено понад 1000 осіб.

У Київські області містечка встановлені у селищі Бородянка та у  місті-герої Буча (розташоване на двох локаціях), а також селищі Макарів.

У Чернігівській області вже заселені два містечка на території Киселівської сільської ради (село Новоселівка). У відкритті обох брав участь Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, ознайомившись з тамтешніми умовами проживання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button