Суспільство

На Чернігівщині відновили цілюще джерело (Фото)

Суботник біля святого джерела влаштували чернігівці та мешканці кількох сіл Чернігівського та Козелецького району. Чоловіки об’єдналися, щоб навести лад і відновити криницю. Вона стоїть на місці, де колись був жіночий монастир.

Тут, на перетині двох районів – Чернігівського та Козелецького, – між селами Васильова Гута та Тужар ще залишився столітній дуб, як згадка про святе місце. За легендою, монастир заснувала одна з селянок, яка в середині XVII століття захворіла на коросту.

Жінку просто вигнали з села. Вона оселилася під цим дубом і вмивалася водою з цього джерела. Після зцілення створила монастир. Нині про це нагадує лише дерев’яний хрест. Та й той за роки струх і похилився. Минулого року небайдужі люди, які часто проїжджають лісовою дорогою повз це місце, вирішили відновити якість води. Адже за роки криниця замулилася і вода була брудна та непридатна до вживання.

«Спершу ми з чоловіками розібрали дерев’яну опалубку, – розповідає Микола Кирієнко. – Потім звернулися до спеціалістів із води, ті внесли спеціальні присадки – і вода стала чистою та смачною. Разом склалися, купили бетонні кільця. Зробили криницю, прив’язали відро, відремонтували лавочку. Тепер кожен перехожий може напитися чистої джерельної води. Доріжка до джерела не заростає.»

Минулого року на свято Казанської Божої Матері криницю освятили та провели службу. Цього року небайдужі зібралися на суботник. Прибрали територію, вирубали дерева, розчистили зарослі, вивезли сміття. Тепер до цього місця приходять багато православних вірян.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button