КультураСуспільство

На Чернігівщині відроджують миловаріння (Фото)

На Чернігівщині в місті Корюківка виготовили партію подарункового мила. Базою для миловаріння став Корюківський історичний музей, миловарами виступили… діти.

Такий вид декоративного мистецтва, як миловаріння, використали для проведення майстер-класу, що їх регулярно організовують при історичному музеї.

Розповідає Людмила Бабич, директор Корюківського історичного музею:

«У нашому музеї вже не один рік проводять майстер-класи на різні теми. Ми шукаємо майстрів, які могли б організувати проведення цікавих майстер-класів як для дітей, так і для дорослих. І от одна з майстринь, Ірина Михальченко, вихователь дошкільного дитячого закладу «Дельфін», запропонувала нам… виготовляти мило.

Вона раніше проводила в нас майстер-класи з квілінгу, з різних цікавих поробок, а цього разу вирішила спробувати провести майстер-клас із такого цікавого виду декоративного мистецтва, як варіння мила», – пояснює Людмила Бабич.

Мильну основу з маслом ши закуповували. Крім неї, складовими святкового мила стали різноманітні ароматизатори та барвники. За словами організаторів миловаріння, все безпечне, все натуральне.

Розтоплювали мило в мікрохвильовій печі. Заздалегідь закупили формочки у вигляді квітки, троянди.

«Спершу мильну основу нарізали кубиками, кожній дитині давали формочку, яку змащували спиртовим спреєм, щоб мило після заливання формочки добре відділялося. Далі мило розтоплювали і діти за бажанням додавали у формочки різноманітні аромати та барвники. Хтось – рожевий, хтось – синій, хтось – ще якийсь, кожен – за своїм смаком. Також підфарбовували мило перламутром. Далі готували подарункові коробочки, нарізали паперову стружку в них. Оформлювали яскраво», – розповідає про майстер-клас директорка музею.

Після приготування мило застигало протягом 10 хвилин. Ось тобі готовий і подарунок, і косметичний засіб.

Усі виготовлені власноруч мильні вироби діти забрали з собою. Майстер-клас набув чималої популярності, тому серед планів – провести його не тільки повторно серед дітей, але й серед уже дорослої аудиторії. Можливо, ще раз такий захід організують до Дня святого Валентина або Великодня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Олег Дешура

Ще статті по темі

Back to top button