Суспільство

На Чернігівщині випікають хліб, борошно для якого спеціально замовляли в Угорщині

Так уже повелося, що хліб – це традиційна страва українців, яка має бути на кожному столі. Між тим, із часом споживачі стають більш вибагливими і хочуть чогось незвичного, але водночас смачного й корисного. І це добре розуміють виробники, які прагнуть знайти саме свою цікавинку.

Зокрема в Мені вже два роки партнери Василь Кондаков і Валентин Боженов випікають особливий хліб. Цікавий він тим, що виготовлений за стародавніми рецептами монахів і тільки із натуральних компонентів.

Василь Кондаков зізнався журналісту ЧЕline, що ідею випікати хліб разом із партером виношували давно.

«Довго розмірковували, як це зробить. Пекти хліб ми хотіли, але не традиційний, як у всіх. І якраз нам стало в пригоді знайомство з отцем Романом із чернігівської греко-католицької церкви. Він нас спонукав їхати по церквах і монастирях, адже там випікають особливий хліб і є свої рецепти. Тож ми трішки помандрували Україною та Європою. Подивилися, як монахи печуть, яка їхня рецептура. Тож, перебуваючи в монастирях, переймали досвід і рецепти», – розповів пан Василь.

Зрозуміло, що всіма секретами випічки і пропорціями він не поділився, але зазначив, що, виготовляючи хліб, використовують тільки натуральні інгредієнти.

«Ми використовуємо борошно твердих сортів. Взагалі не використовуємо жодних добавок чи розпушувачів. Готуємо хліб на заквасних матеріалах. Щоправда, борошно можемо змішувати – наприклад, до пшеничного борошна додати гречаного чи житнього. В деякі хліби додається вівсяне борошно, і виходить такий специфічний ароматизований хліб. Зараз за рецептами монахів випікаємо більше як 30 видів хліба. Чорний, білий, гірчичний, заварні хліби є, житні, з чорносливом. У нас багато хліба із травами. Це в монастирях такий печуть. Ми купили спеціальні німецькі печі. В них упарювання хліба відбувається, а тоді тільки випікання, щоб трава, яка є в хлібі, розкрилася. Бо вона тільки в парі розкривається. Ми спеціально купували ці німецькі печі, щоб в них були такі програми», – повідомив він.

Суворі вимоги й до борошна.

«Із фермерами спеціально укладаємо угоди, щоб вони не обробляли посіви хімікатами. Щоправда, врожаї доводиться потім пересівати, бо тоді зілля в пшениці буде. Але ми свідомо на це йдемо. Також спеціально під нас борошно мелють. Був час, що борошно купували навіть в Угорщині. Тепер знайшли під Харковом. Фермер під нас його робить. На Чернігівщині ми купували борошно у Вихвостові, але воно нам трішки не підходило. Але борошно там хороше», – сказав Василь Кондаков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У січні в Чернігові побито три температурні рекорди

Усі інші інгредієнти, потрібні для випікання, також натуральні.

«Якщо традиційно до хліба додають маргарин, то ми кладемо масло або рослинну олію. Якщо булочки виготовляємо, то теж туди тільки натуральні інгредієнти кладемо. Якщо вишня, то натуральна вишня, якщо ананас, то також натуральний.

Спеціальні заквасні матеріали використовуємо, адже у нас є спеціальний заквасний цех. Там людина працює і порає це господарство. Бо заквасні матеріали треба постійно підживлювати», – інформує пан Василь.

За його словами, невеличка пекарня, де печуть особливий хліб, розташована в Мені. Між тим, спробувати плоди їхньої праці можна в кількох районах Чернігівщини і за її межами.

«Окрім Чернігова, де маємо магазинчик за адресою вулиця Жабинського, 3, наш хліб можна купити в Корюківці, Сосниці, Сновську та селах цих районів, а також у Броварах і Борисполі. Вартість хліба коливається в межах від 12 гривень до 20. Недорогий. Бо ми самі виробники і у нас немає посередників, які перепродають наш хліб, самі його реалізовуємо», – повідомив чоловік.

Мають партнери Василь і Валентин плани на майбутнє.

«Відкрити кондитерський цех. Тортики пекти, печиво. Ми печиво і зараз печемо, але наші площі не дозволяють це робити, як того хотілося б. Зокрема, хочемо виробляти натуральне вівсяне печиво», – поділився планами Василь Кондаков.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button