Суспільство

На Чернігівщині є Маціївські Карпати та Приудайські джунглі (Фото)

Чернігівщина – особлива земля. Унікальна вона своїми талановитими, щирими і працьовитими людьми, безліччю історичних, архітектурних і культурних пам’яток, а також неповторною природою. Зокрема, відпочити на Чернігівщині можна не гірше, ніж за кордоном. Тому їхати за тридев’ять земель не обов’язково!

Багато куточків нашої області полюбили туристи. Між тим, є й маловідомі для широкого загалу місця. Одне із них – село Маціївка на Прилуччині.

«У 2019 році Маціївці виповнилося 400 років. До того ж, тут унікальна природа. Ми нашу місцевість називаємо Маціївські Карпати і Приудайські джунглі.

Маціївські Карпати – це територія із суцільними пагорбами та ярами. До того ж, селом дороги немає, асфальт лише до зупинки – єдиного центрального місця. Там росте багато дерев і рослин, типових для нашої місцевості – вільхи, дуби, ясени, вереск, канадські клени.

Приудаївськими джунглями охрестили село, яке перебуває на межі зникнення. В ньому залишилося дуже мало людей. Також у селі вже немає ні школи, ні церкви», – у коментарі для ЧЕline зазначила Тетяна Жилкіна, голова ГО «Бджолярі Прилуччини».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: І активне волонтерство, і якісне навчання: у Сновській гімназії все встигають (Фото)

Місцевим колоритом також вважається ялинова алея. За словами пані Тетяни, цим деревам торік виповнилося 100 років. На жаль, восени, як був буревій, коренева система однієї із сосен не витримала і дерево надломилося… Але ж інші ялини вціліли!

Тож усім, хто потребує морального розвантаження в нинішній непростий для нашої країни період, варто приїхати подихати чистим маціївським повітрям, прогулятися у затінку дерев і помилуватися краєвидами.

Щоправда, природні перлинки – не єдина окраса Маціївки. Створені тут і рукотворні принади. Адже сучасній людині важко уявляється відпочинок без цивілізаційних вкраплень і зручностей. До того ж, у нових місцях завжди хочеться спробувати чогось смачненького та насолодитися видовищами. Із цим також усе гаразд.

Любителі солоденького можуть поласувати медком. Не забуваємо, що бджілки з екопасіки пані Тетяни «Диво-Мед» збирають пилок і нектар у чистій місцині. До речі, власниця може і лекцію захопливу прочитати про життя бджілок та розповісти, чому захопилася, на перший погляд, чоловічою справою – пасікою. Не випадково ж вона – голова ГО «Бджолярі Прилуччини».

Передбачена і дегустація корисного бузинового варення.

Також Тетяна Жилкіна оформила будиночок української вишивки.

«Представлені роботи місцевої жительки, яка ще жива, їй 80 років. Вона нам подарувала десь із 14 рушників. Далі поповнювала колекцію завдяки друзям, знайомим та інтернету. Загалом можна побачити орієнтовно сотню рушників, також є різні картини, зокрема вишиті хрестиком», – розповіла пані Тетяна.

Ще гості можуть спробувати виліпити щось із глини, побачити, як виготовляють свічки з воску, принаймні, два види точно. А можна просто відпочивати душею і тілом та насолоджуватися довколишніми звуками природи й ароматами.

Нинішній сезон для гостей стартує зовсім скоро – із екскурсії для українських переселенців. Усе завдяки співпраці із Сухополов’янською громадою, з якою налагоджені тісні зв’язки і на території якої розташована ця природна перлина.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button