Суспільство

На Чернігівщині є музична школа, вихованці якої здобувають призові місця на усіх конкурсах

Навчання у музичній школі, навіть, якщо в подальшому не пов’язувати життя з мистецтвом, не минає безслідно. Після музичної школи у людини назавжди залишиться любов до прекрасного, вишуканий смак і високий рівень загальної ерудиції.

Сміливо можна стверджувати, що це стосується і вихованців Козелецької дитячої музичної школи. Діти, що в ній навчаються не лише старанно опановують навчальний матеріал, а й демонструють високі досягнення. З будь-якого творчого конкурсу, в якому беруть участь, привозять нагороди і здобувають призові місця. Зокрема, навчальний рік, що завершився, був для школи дуже вдалим і плідним. Адже юні козелецькі музиканти і вокалісти здобули більше сотні перемог і призових місць на конкурсах різних рівнів – міжнародних, всеукраїнських, обласних, які проходили в Україні і за її межами.

За словами Людмили Петренко, директора Козелецької дитячої музичної школи, у закладі навчається 150 учнів. І особливо радує те, що відсів дітей невеликий. А всі відділи, які є у школі, популярні, бо діти обирають для занять інструменти до своєї душі.

«Діток до школи беремо з 5-6 років. Вони всі талановиті. А в школі ми більше розвиваємо їхній потенціал. Також навчаємо любити музику, яка відкриває для вихованців новий світ добра і краси. Важливу роль у цьому відграє системність у нашій роботі і використання різних прийомів і вправ. А ще потрібне творче порозуміння з батьками учнів. Тільки за таких умов дитина з кожним роком все більше розкриватиметься, зростатиме виконавська майстерність і будуть результати. Але це дуже кропітка робота», — у коментарі для ЧЕline зазначила Людмила Петренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селищі на Чернігівщині можна провести ритуал, який сприяє втіленню мрій про сім’ю і народження дітей (Фото)

У школі працює п’ять відділів, де навчаються діти – фортепіанний, народних інструментів, теоретичний, духових інструментів та сольного співу. В усіх цих відділах працюють талановиті педагоги, які навчають дітей грі на музичних інструментах, вокалу та дають знання, потрібні для розвитку музичного таланту, креативності, артистизму, естетичного смаку та прищеплюють любов до українських звичаїв і традицій.

Карантин, який позначився на всьому житті не тільки нашої держави, а й цілого світу, вплинув і на роботу музичних шкіл. Зокрема у питанні участі у різних конкурсах. Нині вони здебільшого відбуваються в онлайн форматі. Але це не менш відповідально, ніж наживо.

«Ми повинні пристосовуватися до реалій сьогодення. Раніше ми їздили на конкурси, а нині просто записуємо відео виступів в музичній школі або в будинку культури.

Безумовно, краще, коли діти перед виступом вживу навчаються приборкувати своє хвилювання, тренують вміння сконцентруватися перед виходом на сцену. Аби  зіграти твір, як навчив викладач і, як відчуває його учень. Але зважаючи на карантин, ми записуємо виступи і це з першого разу, зазвичай, не виходить, бо діти бояться камери, хвилюються. Потім записи посилаємо на різні конкурси», — розповідає директор Козелецької дитячої музичної школи.

Окрім різних конкурсів діти беруть участь у заходах, які відбуваються у музичній школі та районному будинку культури.

«Цього року це були відео концерти. Наприклад, новорічний, де брали участь учні фортепіанного відділу, концерт випускників школи, концерт «Щасливий світ дитинства» до Дня захисту дітей, в якому брали участь учні всіх відділів. Також проходять агітаційні концерти. Цьогоріч вони теж були онлайн, де діти початкових і старших класів показували свою виконавську майстерність», — зауважила Людмила Петренко.

Важливо, що у школі є достатня матеріально — технічна база для занять.

«Інструменти стараємося закуповувати, недавно придбали два акордеони, рояль, шість гітар, два ксилофони, ударну установку, маємо непогані технічні засоби, комп’ютери, музичні центри, комплект підсилювальної апаратури.

Матеріально технічна база поповнюється щороку, по можливості. Нам завжди допомагає селищна рада. За кошти бюджету громади придбано рояль, бандури, акордеони», — розповідає Людмила Іванівна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий український ведучий розповів про найцікавіші місця світу (Відео)

Приємно, що багато випускників Козелецької дитячої музичної школи пов’язують подальше життя із музикою.

«Багато випускників музичної школи продовжують навчання  у музичному коледжі імені Ревуцького, що в Чернігові, та в інших мистецьких навчальних закладах, педагогічних університетах. Є й такі, що вступають до Національної музичної академії ім. П.Чайковського. Зараз там навчається, до речі на відмінно, наш випускник Микола Галай», — пишається директор Людмила Петренко.

Нині ж у музичній школі канікули, але упродовж літа учні все одно беруть участь у різних заходах, що відбуваються в громаді.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button