Суспільство

На Чернігівщині є свій Рим.

Та ще й не один. Відповідно до дослідження С. Павленка «Мікротопоніми Чернігово – Сіверщини» — різних місцин, хуторів, лісів, курганів та навіть боліт із ідентичною до столиці Італії назвою в нашій області нараховується більше 10.

Це:

— Урочище Рим (а до 1938 р. – поселення Рим) між селами Мармизою та Брагинцями (Варвинщина). Є цікава версія місцевих краєзнавців, що саме біля цього Риму Володимир Мономах у 1090- х рр. розгромив половців;

— Урочище Рим (а був хутір Рим) між селами Лихолітки, Ставиське та Сивухи (Козелеччина);

— Ліс із назвою Рим біля с. Кіпті (Козелеччина);

— Хутір Рим біля с. Шабалинівка (Сосниччина);

— Урочище Рим біля с. Перепис (Городнянщина);

— Рими – острівці серед боліт біля с. Івашківка (Городнянщина);

— Поле калаРим за с. Пустотине (Носівщина);

— Кургани Рими біля с. Степанівка (Ічнянщина);

— Урочище Рим біля с. Андріївка (Чернігівський район);

— Рим 1 та Рим 2 — урочища   біля с. Антоновичі (Чернігівський район);

— Хутір Рими був біля с. Южне на Прилуччині (згадувався красноколядинським сотником у донесенні Прилуцькій полковій канцелярії за 1654 р.).

Є різні пояснення появи цих назв на території нашої області. За рядом версій  ця назва не пов’язана із назвою італійської столиці, бо римою називали купину у воді або горбик серед болота, що поріс травою. Ще  одна версія трактує цю назву від кільця, яке кріпиться на палубі або  в інших частинах судна і необхідне воно для кріплень снастей. Цим терміном користувалися за часів доби гетьмана І.Мазепи. Є версія, яка все ж таки пов’язує появу цієї назви на Чернігівщині з італійською столицею, бо за нею Рими засновували воїни-слов’яни, котрі поверталися зі служби у римській армії. Є й тюркське пояснення цього слова: із тюркської  — рим означає «щасливе передвістя». Досі одностайної думки щодо «масової» появи на Чернігівщині Римів не існує. А можливо, й не може існувати. І всі версії краєзнавців та істориків мають право на життя.

Джерело: Чернігівщина туристична запрошує

Ще статті по темі

Back to top button