Суспільство

На Чернігівщині є унікальна історична пам’ятка, але туристам не радять їхати дивитися на неї (Фото)

Чернігівщина – унікальний історичний регіон, де видатні пам’ятки минулого – мало не на кожному кроці. Зокрема, в Козельці є особлива пам’ятка – єдина вціліла на території Лівобережної України садиба епохи Гетьманщини, маєток Дараганів, який ще називають Покорщина.

Представники закордонної туристичної індустрії позаздрили б такій кількості видатних місць, як у нас, куди можна приводити людей і годинами розповідати реальні історії, пов’язані з тією чи іншою місцевістю. Адже часто за кордоном відсутність справжніх туристичних перлинок доводиться компенсувати якимись вигаданими легендами, як кажуть, на голому місці. Натомість у нас від кількох унікальних пам’яток скоро можуть залишитись лише спомини. Така доля невдовзі може спіткати й Покорщину.

Розповідають, що цей маєток купила Наталка Розумиха, а потім подарувала як придане своїй дочці Вірі – дружині Юхима Дарагана та сестрі Олексія Розумовського. Місцеві жителі навіть вигадали легенду, що господиня щоранку ходила підземним ходом умиватися на річку. Також легендами овіяне походження назви Покорщина. Найромантичніше – начебто цариця Єлизавета після таємного вінчання з Олексієм Розумовським уклонилась, тобто покорилася його матері – Наталії Розумисі. Після цього маєток почали називати Покорщина.

У 1975 році на території садиби кіностудія «Ленфільму» знімала сцени до художньої картини «Звезда пленительного счастья» – про долю декабристів та їхніх дружин. Місцеві, зокрема голова Козелецької громади Валентин Бригинець, ще пам’ятають про це.

На жаль, нині від колишньої розкоші залишилися руїни. Адже будівля перебуває в жахливому стані.

Звісно, всі кажуть, що добре було б, аби пам’ятку цю відродили. Адже туристи часто запитують про Покорщину. Ось тільки екскурсоводи не радять туди їхати, бо дивитися вже майже нема на що.

«Покорщина всіх хвилює, але вона в такому стані, що окремого маршруту туристичного до неї не робимо. Але розповідаємо, чим вона визначна», – у коментарі для ЧЕline зазначила Любов Боришполець, начальник відділу культури управління освіти, культури сім’ї, молоді та спорту Козелецької селищної ради.

«Вона розташована на нашій території, але ми до неї не маємо жодного стосунку, бо цієї пам’ятки на нашому балансі немає.

Я знаю, що шукають кошти на виготовлення проєктно-кошторисної документації. І треба, щоб область вирішила питання щодо фінансування. Громада таку пам’ятку не потягне. Адже її треба утримувати. А взагалі було б добре, якби Покорщину відродили. Це ж пам’ятка національного значення, єдина на Лівобережній Україні», – каже голова Козелецької громади Валентин Бригинець.

Тож невже немає жодної надії на порятунок пам’ятки?

«Подавали проєкти і раніше, років три чи чотири тому. Але сума, мабуть, непосильна не тільки для нас, місцевого бюджету, а й для обласного. Бо там потрібні мільйонні кошти. Раніше, років три тому, це було до 10 мільйонів. А зараз кошторису немає недавнього, але йдеться вже про суму до 20 мільйонів гривень. Треба дуже багато коштів і зусиль, щоб усе відродити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про історію походження назви Козелець

Я свого часу до Батурина їздила, до того, як там усе відреставрували. Але там надія дійсно була, що воно відродиться. Бо там палаци хоч і страшні та запущені були, але кам’яні. А в нас тут – дерево. Щоправда, є і кам’яниця. Відродити її простіше, бо зроблена з каменю. Там у давнину був погріб, продукти зберігали, а також зброю.

А все, що з дерева, свого часу було гарне, а нині – таке, як є. І поки, на жаль, питання не вирішується. І цьогоріч начебто планували і подавали пропозиції, щоб внесли цю пам’ятку до державної програми з відродження пам’яток, але щось немає нашої Покорщини там», – розповіла Любов Боришполець.

Отака невесела історія про наше славетне минуле…

Щоправда, на одній із сесій Чернігівської обласної ради була затверджена програма реставрації пам’яток архітектури національного значення на території нашої області на 2020-2022 роки. То серед пам’яток, на які виділятимуть кошти, є і Покорщина.

Ось тільки чи зрушиться з мертвої точки це питання – покаже час. Хоча може бути й таке, що поки черга дійде до Покорщини, реставрувати буде нічого.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button