Суспільство

Про історію походження назви Козелець

 Селище Козелець, що на Чернігівщині, – дуже колоритний населений пункт. Величезна кількість туристів приїздить, аби помилуватися історичними пам’ятками і краєвидами.

«Екскурсоводи, які везуть людей на Чернігів чи Батурин, охоче роблять зупинку в Козельці. Бо розташування селища зручне – над самою трасою. І туристи із задоволенням йдуть у наш Собор Різдва Богородиці та відвідують інші історичні куточки», – в коментарі для ЧЕline зазначила Любов Боришполець, начальник відділу культури управління освіти, культури сім’ї, молоді та спорту Козелецької селищної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Любечі гуртом наводять чистоту

Цікавою є і назва селища. За словами Любові Боришполець, є кілька версій походження назви Козелець.

«Основні три. У 1600 чи 1700 році була якась війна і люди з остерських земель тікали від небезпеки на нашу територію, тут поселялись. І багато було в них кіз. То говорять, що через те й назва виникла.

Інша версія – дуже багато було жовтих квіточок, які називали і називають козельці. До речі, ми їх нині і не зустрічаємо. І чи є вони тепер, не скажу. Але в давній час їх було багато. Тож кажуть, що походження назви нашого селища пов’язане з цими квітами.

І третя версія – в нашій місцевості дуже було розвинуте ремісництво. Жило дуже багато ремісників. Особливо було розвинене ткацтво. І в цьому ткацькому станочку є спеціальний човничок – козелек. Можливо, з ним теж пов’язане походження назви», – розповіла пані Любов.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button