Суспільство

На Чернігівщині зафіксовано перший факт екологічного злочину

Вже понад два місяці як Міндовкіллям України запроваджено функціонування сервісу фіксації фактів заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу «ЕкоЗагроза», за допомогою якого кожен громадянин може подати електронне звернення щодо зафіксованого факту заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу внаслідок надзвичайних ситуацій, подій, збройної агресії рф.

Перше повідомлення про факт екологічного злочину проти довкілля через застосунок «ЕкоЗагроза», яке стосується порушення вимог природоохоронного законодавства на території Чернігівської області, розглянуто Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Екоінспекції проведено огляд (обстеження) зазначеного у зверненні місця заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу та з’ясовано, що в місті Чернігові на земельній ділянці, яка розташована в прибережній захисній смузі річки Стрижень, здійснено зняття родючого шару ґрунту за відсутності документів дозвільного характеру. Крім того, встановлено, що порушена земельна ділянка входить до території об’єкта природно-заповідного фонду «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителів Чернігівщини закликають не ходити до лісу через ворожі ДРГ

Відомо, що регіональні ландшафтні парки є природоохоронними рекреаційними установами місцевого чи регіонального значення, що створюються з метою збереження в природному стані типових або унікальних природних комплексів та об’єктів, а також забезпечення умов для організованого відпочинку населення.

Прибережні захисні смуги є не менш важливими природоохоронними територіями, які забезпечують захист водних об’єктів від забруднення та засмічення, створюють передумови збереження їх водності та недопущення погіршення гідрологічного режиму.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища зафіксовано, що в результаті проведення незаконних робіт відбулось псування земель природоохоронного призначення та знищення рослинного покриву на площі біля              200 м2, що є порушенням вимог статей  61, 168 Земельного кодексу України, статті 89 Водного кодексу України та статей 6, 40 Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

Завдяки спільним зусиллям фахівців Екоінспекції та залучених співробітників органів Національної поліції вдалося встановити особу порушника та притягнути його до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за порушення вимог природоохоронного законодавства. Крім того, Екоінспекцією обраховано розмір шкоди, заподіяної державі внаслідок псування земель під час провадження діяльності, пов’язаної з порушенням родючого шару ґрунту в прибережній захисній смузі річки Стрижень, яку порушнику доведеться сплатити.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button