Суспільство

На Чернігівщині запобігли забрудненню питної води (Фото)

Цьогоріч у Бахмацькому, Куликівському, Ніжинському, Прилуцькому, Срібнянському та Талалаївському районах затампонували недіючі артезіанські свердловини. Заходи були передбачені «Програмою охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки».

Про це ЧЕline повідомили у департаменті екології та природних ресурсів ОДА.

Роботи вже виконані в повному обсязі, а їх загальна вартість становить 3 202,5 тис. грн при запланованій 3 487,76 тис. грн.

Перед заповненням свердловини тампонажним матеріалом було здійснено замір глибини кожної свердловини, очищення від шламу та зайвих предметів, промивання хлорною водою та відбір проби води для визначення в ній забруднювачів (не менше 2-3 проб). Після чистки свердловини її стовбур було оброблено розчином хлорного вапна, засипано робочу частину фільтру та відстійник продезінфікованою гравійно-піщаною, щебенево-піщаною сумішшю, продезінфікованим піском із пошаровим ущільненням. Решту частини стовбура свердловини залили цементно-глинистим розчином.

Після виконання тампонажу було проведено демонтаж надземних насосних станцій над свердловинами.

Загальновідомо, що незатампоновані свердловини створюють небезпеку потрапляння забруднених поверхневих вод до підземних водних горизонтів, що є джерелом питного водопостачання.

На початок року в області нараховувалась 401 недіюча артезіанська свердловина. Протягом поточного року провели тампонаж 54 недіючих артезіанських свердловин. Надалі роботи в цьому напрямі планують продовжити аж до повної ліквідації недіючих безхазяйних артезіанських свердловин.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button