Суспільство

На Чернігівщині запрошують активістів до прибирання берегів річок

Цієї неділі, 19 вересня, представники чернігівської агенції EcoTravel, яка спеціалізується на активному туристичному відпочинку на воді, разом із активістами, яких запрошують долучатися до екологічної акції, планують прибирати берег річки Снов.

За словами керівника агенції Віктора Коновала, впродовж останніх років зросла кількість відпочивальників на берегах річок, і через це частина прекрасних природних місць має не завжди естетичний і природний вигляд. Купи сміття вздовж берегів та у воді залишають недобросовісні відпочивальники. Це сміття неабияк шкодить екосистемі.

Першу таку акцію з прибирання представники  EcoTravel влаштували у 2014 році.

«Ми тоді пішли водним походом на байдарках і каяках  від Сновська (на той час – Щорса) до мосту між селами Великий і Малий Дирчин. Це було ранньою весною. І коли ми приїжджали на стоянки чи зупинки в найкращих мальовничих місцях річки, вони всі були засмічені так званими «підсніжниками» – різним непотребом, що його стало видно після сходу снігу. Я тоді дуже обурився через це і сказав, що наприкінці сезону влаштуємо безкоштовний тур – пройдемося і зберемо це сміття», у коментарі для ЧЕline зазначив Віктор Коновал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грибник із 35-річним стажем розповів, як правильно збирати гриби, аби врожай був і наступного року

Сказано – зроблено. До задуманого повернулися в серпні. Тоді й влаштували акцію із прибирання, до якої приєдналися небайдужі люди та активісти.

«Пройшлись мальовничими зупинками та прибрали сміття. Назбирали повний вантажний фургон Mercedes-Benz Sprinter. Потім це сміття вивезли на полігон твердих відходів. Відтоді прибирати ми почали усвідомлено. Під час різних турів по воді наші водії та інструктори завжди стежать за чистотою і завжди мають пакети для сміття. Свої заходи проводимо під лозунгом: «Після нас має бути чистіше, ніж до нас», повідомив пан Віктор.

Прибирання під час турів – це поточна справа. А заходи із залученням туристів-волонтерів відновили роки три чи чотири тому.

«Ми не тільки Снов для наших акцій обрали. На минулих вихідних наводили чистоту на узбережжі Десни. Виходили на зупинки та залишали їх чистішими, ніж вони були до нас. У травні була екоакція по річці Убідь, біля Сосниці. До нас долучився навіть голова Сосницької громади з активістами. Радію, що спільно зробили добру справу», – повідомив керівник агенції EcoTravel.

«Плануємо прибрати ділянку від Седнева до Брусилова. Обрали саме її, бо водимо туди тури з активного відпочинку. І хочеться, щоб там, де ми працюємо, та й взагалі на річках було чисто. Це наша соціальна відповідальність, яку ми взяли на себе і будемо робити.

Загалом до нас долучаються різні люди віком від 20 років і до 50», пояснив пан Віктор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У городнянської бабусі чотирьох онуків вистачає енергії на безкоштовні курси української мови

Як і зазвичай, учасників прибирання забезпечать усім, що потрібно для роботи рукавичками, пакетами тощо. З такими витратними матеріалами допомагають різні установи, зокрема Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА й інші благодійники.

Далі – інформація для тих, хто все-таки не злякається негоди в неділю і долучиться до суспільно корисної справи.

Збір відбудеться на площі біля драмтеатру о 09:30, повернення до міста – о 18:30.

«Із людьми, що прийдуть, поїдемо на берег річки і там працюватимемо. Іноді ми ділимося на групи, які прибирають різні ділянки річки. Після того, як задумане зроблено, всі збираємося на великій галявині, де спілкуємося, годуємо людей, обмінюємося враженнями та підбиваємо підсумок зробленого», – зазначив Віктор Коновал.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button