Суспільство

Грибник із 35-річним стажем розповів, як правильно збирати гриби, аби врожай був і наступного року

Осінь має купу приємних асоціацій. Одна з них – початок грибного сезону. Зокрема Анатолій Ярошенко, чернігівець, який збирає гриби вже 35 років, повідомив журналісту ЧЕline, що вже давно час іти до лісу.

«Гриби йдуть повним ходом», – зазначив чоловік.

Грибній темі він навіть присвятив окремий пост в одній із соцмереж. У ньому, зокрема, йдеться про те, як правильно збирати гриби. Одне з найпопулярніших питань – різати їх чи викручувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщину їдуть іноземці, аби побувати в музеї геніального кіномитця зі світовим ім’ям

«Суперечки про те, яким чином збирати гриби у лісі, тривають уже багато років. Раніше більшість грибників їх зрізала та вважала, що це правильно, бо так не пошкоджується грибниця (міцелій) і на цьому місці ще ростимуть гриби далі.

Тепер популярності набула думка про те, що гриби треба розхитувати та викручувати (виймати) повністю, бо так не лишається пеньок, який буде гнити та заражати гниттям грибницю.

Насправді грибниці байдуже, яким чином ви заберете в неї гриб. Те місце, де грибниця поєднана з грибом, жодним чином не впливає на загальний стан грибниці. Шкоди їй заподіяти ані зрізанням, ані викручуванням неможливо. Це як зривання плода з дерева – немає різниці, як саме ви його взяли чи він сам згнив на дереві», – повідомляє пан Анатолій.

Щоправда, за його словами, справжня шкода може бути заподіяна в інший спосіб.

«Витоптування ґрунту навколо гриба, розгрібання верхнього шару ґрунту навколо гриба, втикання твердих предметів (ножі, гілочки, палиці тощо) під корінь гриба.

І наостанок треба зазначити, що грибниця на 60-70% вмирає під час зимових морозів, а потім відновлюється із настанням сприятливих умов.

Розмноження грибів відбувається спорами, а не корінцями.

Склероції (частина міцелію) зберігають здатність зростання плодового тіла гриба протягом кількох років. Такий собі аналог яйця, з якого колись вилупиться справжній красень-гриб. Тобто те, що ви ще не бачите і можете зруйнувати, насправді є грибами на наступні кілька років. Розмір цього пуп’янка настільки малий, що навряд чи ви його роздивитеся, навіть якщо дивитиметеся впритул.

З огляду на все це, можна сміливо сказати, що гриби краще викручувати, а не різати, бо таким чином ви нічого не пошкодите, а грибів додому принесете більше, принаймні за вагою», – розповідає він.

Чоловік наголосив, що цю інформацію сформував на основі наукових статей.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button