Суспільство

На Чернігівщині запроваджують «Адмінсервіс «Ветеран»

Проєкт «Адмінсервіс «Ветеран», розроблений Міністерством у справах ветеранів України, спрямований на спрощення механізмів надання адміністративних послуг ветеранам, членам їхніх сімей, а також родинам загиблих військовослужбовців.

«Є дві глобальні системні проблеми в частині соціальногозабезпечення та соцзахисту ветеранів війни і взагалі ветеранської політики, які полягають у тому, що вся система політики сформована застарілим законодавством 1993 року. Воно передбачає неактуальні норми й пільги, яких насправді є дуже багато. Але держава не має фінансового ресурсу для їх забезпечення. У роки, коли закони приймали, кількість категорій ветеранів була значно меншою і була тенденція до зменшення, бо це в переважній більшості були ветерани Другої світової війни та учасники бойових дій на території інших держав, зокрема Афганістану та в складі інших миротворчих операцій, у яких брала участь Україна. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи буде церква ПЦУ відзначати Водохреща 19 січня: роз’яснення чернігівського священника

Від 2014 року і по сьогодні все змінилося. Ветеранська категорія в рази виросла і продовжує зростати. І на сьогодні ми не можемо знати, скільки триватимуть бойові дії таскільки ще людей візьмуть у них участь. Тому з 2014 року маємо багато ветеранів, багато родин загиблих. Це люди з абсолютно іншими потребами, ніж було раніше. І зрозуміло, що декларативні старі наміри не давали ефекту для успішної реінтеграції осіб у цивільне життя. І звісно, фінансового ресурсу було недостатньо. 

Адже коли ветеран повертається в цивільне життя, він традиційно стикається з історією, коли треба звертатисядо різних інстанцій, щоб отримати те чи інше гарантоване йому державою право. Але він то не за адресою звернувся, то йому кажуть, що він не має довідки, то на довідці немає якогось штампика або ще щось. Насправді ж ветеран має право отримати від держави гарантовані йому пільгу чи преференцію, державну гарантію, не будучи доктором наук з юриспруденції», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Руслан Приходько, директор Департаменту соціального захистуМіністерства у справах ветеранів України. 

Проєкт «Ветеран» передбачає запровадження надання всіх необхідних послуг ветеранам війни на базі ЦНАПів за принципом «єдиного вікна». Ключове завдання – зменшити кількість відвідувань державних органів і установ. ЦНАП має стати єдиним фронт-офісом надання ветеранам війни всього спектру послуг, причому швидко й якісно.

Водночас повинні бути реалізовані всі передбачені законом для ветеранів можливості, такі як право першочергового обслуговування, інклюзивність, доступність, ефективність.Особливу вагу приділять питанням відновлення фізичного та ментального здоров’я, освіти та подальшої зайнятості.

Наразі у 49 ЦНАПах Чернігівщини можуть надавати до 19 послуг для ветеранів і членів їхніх родин. Ще сім планують вносити певні зміни до відповідного переліку.

Ірина Осташко

Фото – Чернігівська ОДА

Ще статті по темі

Back to top button