Суспільство

Чи буде церква ПЦУ відзначати Водохреща 19 січня: роз’яснення чернігівського священника

Цьогоріч ПЦУ вперше відзначала Водохреще 6 січня, відповідно до нового обряду, на який ПЦУ перейшла з 1 вересня 2023 року. Між тим, люди звикли, що багато років Водохреще було 19 січня. До того ж є парафії ПЦУ, які до сьогодні правлять службу за старим календарем. Тож чи будуть церкви ПЦУ звершувати служби та освячувати воду 19 січня? Це запитання переадресували отцю Роману, настоятелю Катерининської церкви.

«Будуть тільки ті парафії ПЦУ, які залишилися на старому календарі. Такі є, але їх небагато. Тож відповідні богослужіння вони будуть звершувати. Ті церкви і парафії, які перейшли на Новоюліанський календар, звісно, не будуть звершувати служби. А взагалі у нас служба 19 січня відбуватиметься, бо це день упокоєння преподобного Лаврентія Чернігівського. Але хто захоче взяти води, можна буде прийти, в церкві є освячена вода, то можна набрати», – пояснює отець Роман.

За його словами, парафії, які залишилися на старому календарі, надалі визначатимуться, як їм краще.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відома спортсменка Ольга Бібік – про свою нинішню роботу, загибель батька і родину

«Там є певні моменти, коли є один священник ПЦУ і 15-18 священників московського патріархату довкола. То відповідно, в таких священників є певні складнощі. І для людей трішки складнощі, бо там трішки все по-іншому. Тож для таких парафій трішечки перехідний період буде. Але тут ніхто нікого не ставить у рамки. І це є нормальна практика у світовому православ’ї, коли є церкви, які святкують за старим стилем і які святкують за новим. Одне одному це не заважає», – наголошує отець Роман.

За його словами, на цілющість води ніяк не впливає, якого саме дня, 6 чи 19 січня, вона була освячена.

«Тут не залежить від дня. Все залежить від молитов, які читаються, та благодаті Святого Духа. Часто чуємо, що на Йордані вода тече назад саме 19 числа. То це не тільки 19-го, а кілька разів на рік таке трапляється. Сам Йордан має протяжність більш ніж 250 кілометрів, і по ходу ріки є п’ять міст, які беруть з нього воду. І відповідно, вода має здатність не тільки природним способом, а й механічним, через втручання техніки, текти назад, бо якесь місто качає собі воду. Хоча в ті часи, коли хрестився Христос, так сталося. Бо й до сьогодні ми співаємо: «Що з тобою море, що ти зупинилося, що з тобою, Йордане, що ти повернувся назад». Але це відбулося не через те, що це було, скажімо, 19 січня. Чудо сталося, бо Христос вступив у води Йордану.

Була освячена вода великим чином за новим календарем, буде освячена і за старим», – зазначив отець Роман.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button