Суспільство

На Чернігівщині зберігають криваві елементи монголо-татарських загарбників

У 1239 році землі, на яких існувало поселення (яке пізніше перетвориться на місто Мена) було захоплене монголо-татарськими завойовниками. На чолі завойовницького війська стояв хан Менгу-Тимур – онук хана Батия, який володів нашими землями, збираючи данину з місцевого населення.

Монголи не руйнували православних храмів, якщо священники згодні були проводити літургії (богослужіння) за велич Золотої Орди та здоров’я хана.

Для стрільби з лука наконечники були обов’язковим елементом стріл, при цьому монголи їх кріпили не надто міцно. Щоб, при спробі витягти стрілу, наконечник залишався в тілі підстреленого воїна, забезпечуючи йому гарантовану смерть від внутрішнього крововиливу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Живий свідок монголо-татарської навали на Чернігівщині (Фото)

У кожного монгольського підрозділу були наконечники для стріл характерні тільки їм. В основному у цих наконечників були широкі леза, щоб викликати у жертви сильну кровотечу.

В Менському краєзнавчому музеї ім. В.Ф. Покотила експонуються три наконечники від стріл монгольського походження ХІІІ ст., знайдені на території Мени.

Молодший науковий працівник Андрієнко І.Л.

Ще статті по темі

Back to top button