Суспільство

На Чернігівщині живе 95-річна зенітниця

Нещодавно святкувала 95-річчя ветеран Другої світової війни Надія Самотяжко з Киселівки.

Ювілярку та шановану у громаді людину (наразі вона найстаріша жінка сільської ради та єдина жінка-ветеран Другої світової війни) привітали завідувачка клубу Надія Пироїд та учасниця самодіяльності Олеся Шимко.

Народилася Надія  Самотяжко у Киселівці, в школу ходила тільки три зими, бо в інші пори року нянчила найменшу сестру. У їхній сім’ї було четверо дітей, а тепер уже з рідних нікого немає. Коли Надії було сім років помер батько, тож нелегко було виживати матері з чотирма дітьми. У роки голодомору Надія навіть ходила просити милостивині у сусідніх селах, щоб мати не знала. Згадує жінка, що тільки дякуючи тому, що була корова, родина вижила — мати наварить щавлю і розведе його з молоком.

До війни Надія працювала у колгоспі, познайомилася з хлопцем, а потім його забрали на фронт. У 1943-му й вона пішла воювати, до Перемоги була зенітницею. Після війни повернулася у село і знову зустрілася зі своїм коханим, побралися у 1946 році. Нажили з чоловіком двох синів. Усе життя пропрацювала у колгоспі. У 1990-му помер чоловік, поховала одного із синів, а з Михайлом (другий син) доживає віку в рідному селі. Має п’ять онуків і трьох правнуків.

Джерело: тижневик «Наш край». Фото з газети

Ще статті по темі

Back to top button