Суспільство

На Чернігівщині знаходиться дендрологічне диво країни

Пропонуємо віртуальну подорож до Ічнянщини, аби відвідати дендрологічне диво Чернігівщини та всієї України – парк загальнодержавного значення «Тростянець».

Це пам’ятка садово-паркової архітектури ХІХ століття, створена зусиллями Івана Скоропадського – нащадка українського гетьмана. Територія парку складає понад 200 гектарів.

Парк вирізняється оригінальною особливістю композиційної побудови: ззовні – це просто лісовий масив, а всередині – «Швейцарська ущелина», так називають центральну ділянку парку зі штучно створеним гірським рельєфом та озерами. До слова, висота деяких пагорбів сягає 35 метрів, а на їх створення пішло 30 років – саме стільки часу знадобилося, аби перетворити рівнину в невелику гору.

Композиційною віссю парку вважається великий рукотворний ставок, довжина якого становить біля 1,3 км, а ширина – до 100 м. По обидва боки від нього було створено ще два ставки, менші за розмірами.

На ставках живуть майже ручні лебеді – граційні та величні птахи, які є особливою окрасою парку. Тож, відвідуючі ці казкові місця, не забудьте прихопити для них частування.

Усі куточки парку є неповторними і зачаровують багатством природи. Зараз тут зростає понад 400 видів і форм дерев та кущів, до сьогодні збереглися екзотичні дерева, які були висаджені ще в середині XIX століття. Тростянецький дендропарк відзначається своєю багатою флорою – це різноманітні хвойні і листяні дерева, використовуються також й екзотичні види рослин.

У парку знаходиться могила його засновника, крім того, тут збереглися два флігелі, в яких у минулому проживали гості – художники, артисти та інші відомі особистості, а ще колона смутку «Розбита надія», на думку дослідників, саме так Скоропадський намагався увічнити пам’ять про своїх братів і сестер, які померли у молодому віці.

До речі, ще одна місцева цікавинка – чарівна лава бажань. За народними повір’ями, якщо на ній посидіти і загадати бажання, тоді воно неодмінно здійсниться.

Тростянецький парк на Чернігівщині є справжнім музеєм природи, в якому відчувається дух минулих століть. Він вважається одним з найкрасивіших та видатних ландшафтних парків України.

Джерело: Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА

Ще статті по темі

Back to top button