Суспільство

На Чернігівщині знайшли невідомий маєток гетьмана Розумовського

У селі Петрівка (Ніжинський район, Чернігівська область) є чимало історичних пам’яток, серед яких і кам’яниця XVIII ст. Про неї, до речі, багато хто знає. Між тим, нещодавно в інтернеті з’явилася інформація, що наявність таких кам’яниць у глибинці – це доволі рідкісна річ. Зокрема, дослідники припускають, що вона є частиною єдиного садово-паркового комплексу. Масштаби парку вказують, що колись тут була чимала садиба, ймовірно, з палацом. Кажуть, що все це належало родині Розумовських. От якраз про це відомо мало.

Зрозуміло, що з часом комплекс занепав і до наших днів вціліла тільки кам’яниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 90% відсотків великого та середнього бізнесу залишаються працювати на Чернігівщині

Чи дійсно все так і було насправді, розпитали чернігівського історика Андрія Подвербного.

«Згідно з даними статистичних документів, а саме «Описів Київського намісництва», що датуються 70-80-ми роками XVIII століття, село Петрівка на той період належало до володінь графа Кирила Розумовського, який був останнім гетьманом козацької України, та військового товариша (чин вищого рангу козацької старшини) Вороб’ївського», – зазначив історик.

Тож цілком можливо, що давня кам’яниця – дійсно частина невідомого маєтку гетьмана Розумовського. Чи навідувався сам гетьман до цього маєтку, наразі достеменно не відомо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Україна Інкогніта

Ще статті по темі

Back to top button