Суспільство

Понад 90% відсотків великого та середнього бізнесу залишаються працювати на Чернігівщині

На сьогодні жодне велике підприємство Чернігівщини не релоковане. Увесь великий і середній бізнес, який працював на Чернігівщині, тут і залишається. Тільки одне підприємство зробило часткову релокацію. Про це повідомив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус на Міжрегіональному форумі «Відновлення економіки деокупованих територій», що відбувся сьогодні в Чернігові.

«Ми торік проводили опитування. 93% представників великого та середнього бізнесу сказали, що визначилися, що нікуди не їдуть, лишаються на Чернігівщині та працюватимуть», – зазначив Чаус.

Між тим, працювати бізнесу доводиться в складних умовах. В’ячеслав Чаус розповів про це на прикладі одного підприємства. З міркувань безпеки він не називав його, але приклад дуже промовистий.

«Підприємство, робочі місця, займає велику частку одного з сегментів українського ринку оптоволоконного кабелю. Вкладає у виробництво, обладнання, робочі місця, отримує кредити. До речі, дякую державі, що кредити для бізнесу були та лишаються нині доступні.

Тож підприємство замовляє обладнання, воно приходить 22 чи 23 лютого, а 24 лютого 2022 року це обладнання знищує одна ракета. Взагалі знищує весь бізнес, основні засоби, і повністю прибирається це підприємство не тільки фізично тут, а й взагалі з ринку. Минає місяць, Чернігівщина звільняється від ворога, і власник бізнесу ухвалює рішення відновити роботу. Тобто він втратив основні засоби, з кредитами, без обігових коштів, втратив частку українського ринку. А втративши ринок, бізнесу важко знову на нього зайти. Це кожен бізнесмен на своєму сегменті розуміє. Але підприємство вирішує відновлюватися і саме на Чернігівщині.

Знайдено приміщення, підприємство знову інвестує в обладнання, купляє, зокрема, частину ліній, які нині в зоні активних бойових дій. І ці основні засоби, ризикуючи життям, вивозить на Чернігівщину. На моє запитання: «Чому?» власник відповів: «Бо був колектив і люди просто попросили відновитися та знову працювати на Чернігівщині», – розповів Чаус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фонтани, жива риба і танцмайданчик: у Корюківці існував унікальний парк (Фото)

Водночас бізнесу Чернігівщини доводиться долати не тільки такі титанічні перешкоди.

«Бізнес на Чернігівщині – це також коли це підприємство чисте і прозоре, яке працювало, всупереч всьому відновилося тут і працює, надсилає мені листа і просить розібратися з податковою, яка блокує їхні податкові накладні. Це сьогодні бізнес на Чернігівщині.

Хочу подякувати президенту, який кілька днів тому дав чітке доручення та чітке завдання розібратися з тим, що відбувається, у контексті впливу силових структур і органів контролю на бізнес сьогодні», – сказав він.

За словами Чауса, як Збройні Сили воюють на воєнному фронті, так само бізнес воює на економічному. Бізнес на Чернігівщині – це підтримка громад і робочі місця.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button