Суспільство

На Чернігівщині знайшли останки безвісти зниклих бійців (Фото)

У лісовому масиві між селами Безугловка та Єліне, що на Сновщині, знайшли залишки двох загиблих у часи Другої світової війни бійців радянської армії.

Як зазначив пошуковець чернігівського представництва «Союзу пошукових загонів України» та науковий співробітник Музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград» Денис Дрозд, це були кістки двох червоноармійців 219-ї мотострілецької дивізії.

«У лісовому масиві між двома селами виявлено та піднято останки двох червоноармійців, які на початку осені 1941 року загинули, захищаючи наш край. Це місце знайоме пошуковцям давно, оскільки там вже не перший рік ведуть роботи і піднімають останки солдатів», – зазначив Денис Дрозд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лісі знайшли останки п’ятьох загиблих воїнів

У одного з загиблих дослідники виявили медальйон, у якому містилася паперова вкладка з інформацією про бійця. Ним виявився Філін Олександр Федорович, який народився у 1904 році та був покликаний до армії 17 серпня 1941 року Малоярославецьким районним військовим комісаріатом, Калузької області. Як зазначив Денис Дрозд, через два тижні після призову боєць загинув.

До моменту виявлення останків він вважався таким, що пропав безвісти. Тому зараз дослідники проводять заходи із розшуку його рідних, аби зрозуміти, що далі робити з останками.

«Якщо буде бажання близьких, ми передамо їм останки на батьківщину загиблого.Нам вдалося визначити, що він із Калузької області. Ми зараз маємо дані його дружини, місто, вулицю та номер будинку, де вони проживали. Тому надія на те, що ми знайдемо родичів, є, але, як показує практика, родичі не завжди залишаються жити за тими адресами, які були вказані 70 років тому. А сам боєць народився в зовсім іншій області, тому можуть бути родичі і там», – каже Денис Дрозд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Деснянці перепоховали останки двох радянських воїнів (Фото)

Пошуковець також розповів, що бувають випадки, коли родичі повністю відмовляються займатися похованням знайдених бійців. Але здебільшого родичі забирають останки прадідів або дякують і просять дослідників зробити захоронення, якщо самі не мають такої можливості.

Другого бійця ідентифікувати не вдалося. У нього також знайшли медальйон, проте папірець з інформацією повністю вигнив у дерев’яній капсулі. Тому знайти рідних неможливо. Тепер пошуковці оформлятимуть відповідні документи та здійснюватимуть захоронення, відповідно до чинного законодавства, на території сільської ради, де й були знайдені кіски. Скоріше за все, це відбудеться восени.

Загалом із 2006 року в цьому ж лісовому масиві знайшли приблизно 60 бійців радянської армії.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото Дениса Дрозда

Ще статті по темі

Back to top button