Суспільство

На Чернігівщині знизилась захворюваність на туберкульоз

У Чернігові відбулося розширене засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Про це ЧЕline повідомили в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Як повідомив головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру, голова профільної комісії обласної ради Микола Дейкун, упродовж 2016 року в області на туберкульоз захворіли 865 осіб. Це на 3,6% менше, порівняно з попереднім роком.

На 13,3 % знизилися смертність від туберкульозу, кількість рецидивів — на 8 %. Також на 8 % відзначається зменшення кількості захворювань серед дітей. Усього в області на диспансерному обліку знаходиться близько тисячі осіб з діагнозом «активний туберкульоз».

До речі, 81,1 % хворих — соціально незахищені верстви населення.

Уже вкотре Микола Дейкун наголосив, що головне в боротьбі із туберкульозом — запобігання. Саме тому проводиться значна робота щодо раннього виявлення недуги. Так, за результатами туберкулінодіагностики (реакції Манту), в десятьох дітей діагностували захворювання. Майже в двох тисяч неповнолітніх виявлено його високий ризик. Вони оперативно отримали курс профілактики.

В області запроваджено сучасні моделі амбулаторного лікування хворих на туберкульоз — лікування під безпосереднім наглядом у ДОТ-кабінетах центральних районних лікарень. Пацієнтам у разі необхідності також оплачується проїзд. Забезпечено доступ до скайп-зв’язку. Крім того, організовуються стаціонари «на дому», здійснюється медико-соціальний супровід представниками Товариства Червоного Хреста та благодійної організації «Чернігівська Мережа».

До речі, днями в області розпочнеться місячник боротьби з туберкульозом, що триватиме до 31 березня.

Ще статті по темі

Back to top button