Суспільство

На Чернігівщині зняли карантин щодо африканської чуми свиней

За поточний рік Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області зафіксувало 2 випадки АЧС у нашому регіоні. Останній із них – у середині липня у Борзнянському районі.

Про це ЧЕline повідомили в головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Фахівці Держпродспоживслужби у складі Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії провели всі необхідні заходи. Карантин зняли наприкінці серпня, повідомив Микола Заєць – начальник Чернігівської обласної державної лікарні ветеринарної медицини. Для порівняння: у 2015 році в нашому регіоні було зареєстровано 13 випадків АЧС. За словами Миколи Зайця, зменшення кількості спалахів свідчить про ефективну роботу Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Африканська чума свиней входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин. Інфікування відбувається після контакту свійських тварин із хворими дикими тваринами або через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина. До того ж вірус постійно мутує, що унеможливлює створення вакцини, а сама АЧС невиліковна.

На щастя, люди на АЧС не хворіють. Проте африканська чума несе з собою величезні економічні збитки, як для країни загалом, так і для приватних господарств. У разі підозри на АЧС фахівці мають чіткі інструкції для дій:

  • підозра, відбір ПАТ-матеріалу;
  • підтвердження діагнозу і засідання ДНПК;
  • введення карантину (зараз це в радіусі 3 км від локації інфекції). Згідно з інструкцією, в цій зоні вбивають і спалюють усе поголів’я без проведення аналізів і обстеження);
  • введення зони захисту (до 10 км) – тут поголів’я забивають і його можна відправити на переробку;
  • введення зони нагляду (до 10 км від зони захисту), де тварин регулярно перевіряють фахівці.

Карантин триває 40 діб. За цей чай проводять усі необхідні заходи та дезінфекцію.

Саме через такі жорсткі міри люди звертаються до ветеринарів запізно. І хоча держава компенсує збитки, гроші можуть отримати не всі. Так, у лютому поточного року в Бобровиці зафіксували спалах АЧС (ТОВ «Світанок», де на той час налічувалось 450 свиней). Власник ферми не зміг отримати компенсацію, бо фахівці знайшли цілу низку грубих порушень ветеринарних вимог і санітарних норм.

Щодо економічних збитків державі від АЧС у своєму Facebook написав депутат ВР Сергій Тригубенко. У пості він посилається на дані Асоціації тваринників, яка зазначає, що розмір збитків вже сягнув 1 млрд грн, а це 40 мільйонів доларів.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button