Суспільство

На Чернігівщину насуваються похолодання та морози

У перші дні нового 2023 року на всій території Європи встановилося аномальне тепло, що стало безпрецедентним за своєю інтенсивністю та масштабами. Зимовий характер погоди зі снігом і міцними морозами зберігався лише на Скандинавському півострові. Завдяки поєднанню кількох факторів, таких як малохмарне небо, високий атмосферний тиск і активне перенесення повітря з півдня, з боку Африки, температурний фон виявився набагато вищим за кліматичну норму і відповідав квітню!

За інформацією метеорологів, конфігурація термобаричного поля склалася таким чином, що тропічна повітряна маса безперешкодно надходила на більшу частину Європи. Тож нові температурні рекорди були встановлені на величезних просторах. Ще одним фактором на користь інтенсивного прогрівання була відсутність снігового покриву, тому додаткових витрат тепла на сніготанення не сталося.

Однак синоптики прогнозують, що на зміну весняній температурі має прийти зимова, особливо на вихідних відчуємо справжній зимовий подих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учениці Ніжинської ЗОШ №15 призначили стипендію Президента України

«На завтра, 5 січня, по Чернігівській області очікується хмарна погода з проясненнями, сніг, мокрий сніг із переходом у дощ, вночі ожеледиця, слабка ожеледь, місцями налипання мокрого снігу. Вітер південно-західний, 7-12 м/с. Температура вночі від 3 морозу до 2 тепла, вдень 3-8 тепла.

По Чернігову – хмарна погода з проясненнями, сніг, мокрий сніг із переходом у дощ, вночі ожеледиця, слабка ожеледь. Вітер південно-західний, 7-12 м/с. Температура вночі 0-2 морозу, вдень 5-7 тепла», – прогнозують синоптики Чернігівського обласного центру з гідрометеорології.

А ось із 6-7 січня буде вже суттєво холодніше та морозніше.

«6 січня очікується мінлива хмарність, вночі дощ із переходом у сніг, вдень без істотних опадів. На дорогах ожеледиця. Вітер північно-східний, 7-12 м/с. Температура протягом доби 1-6 морозу.

7 січня – без істотних опадів. На дорогах ожеледиця. Вітер північно-східний, 7-12 м/с. Температура вночі 13-18 із позначкою мінус, удень 7-12º морозу.

Удень 9 січня невеликий сніг, решту часу – без опадів. Температура 8 січня вночі 13-18º, вдень 4-9 морозу, 9 січня – вночі 6-11, вдень 2-7º морозу», – повідомили в Чернігівському обласному центрі з гідрометеорології.

Ще статті по темі

Back to top button