Суспільство

На місці згорілої церкви збудують капличку

Цьогорічне Благовіщення для жителів села Будище Коропського району було осяяне світлою пам’ятною подією. Місцеві віряни та священнослужителі краю зібралися в центрі мальовничого села на молитву перед початком всякого доброго діла. А воно буде дійсно добре − невдовзі тут мають збудувати капличку. Спорудять її на святому намоленому місці, на якому багато років, до пожежі на початку 2000-х, стояла велична дерев’яна Георгіївська церква.

Дерев’яна церква згоріла, мов факел

Тривалий час церква була недіючою. Багато років місцеві люди їздили на церковні служби до сусіднього Оболоння, Понорниці чи Коропа. Будищанка Наталія Чалабієва розповіла, як її бабуся ходила через пагорби до церкви у Вишеньках.

А в будищенській церкві спочатку діяв клуб, де показували кінофільми та влаштовували концерти, зерносховище. Слугувала духовна споруда і складом магазину. Ікони, які колись були в храмі, хтось із будищан забрав додому, можливо береже і досі. Кілька святих образів, говорять, були передані в Рихлівський монастир.

Селяни із жалем згадують той страшний червневий день уже близько 15-річної давності. Про причини займання ніхто не знає і досі. Хтось говорить про ненавмисний підпал, хтось стверджує – що то сонячні промені, сфокусувавшись через склянку, вчинили вогняне лихо. Церква, кажуть, спалахнула як факел і згоріла дуже швидко… Тоді, пригадують люди, погоріли навіть дерев’яні стовпи поблизу, дерев’яні пні у ставку… А хрест, що стояв на могилі священнослужителя, який колись проводив тут службу, залишився нетлінним. Неймовірно, але це факт, який підтверджують люди.

У місцевого старости Олександра Хілька виникла ідея побудувати на намоленому місці капличку.

Будівництво планують організувати за благодійні внески. Планують звернутися по допомогу і до представників «діаспори», вихідців із села.

У капличці, яку збудують на місці вівтаря, можна буде освячувати воду, паски на Великдень і яблука на Спаса, проводити церковні служби. Тож уже недалекому майбутньому це святе місце буде збирати і згуртовувати місцевий люд.

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення та комунікацій з громадськістю виконавчого апарату Коропської селищної ради

Ще статті по темі

Back to top button