Суспільство

Наближають Перемогу: реалії музею Довженка в Сосниці

Всі українці хочуть мирно та щасливо жити в рідній Україні. Та наразі в державі триває кровопролитна війна, яка забирає життя співвітчизників і руйнує все на своєму шляху. Тому українці прагнуть щосили допомагати нашим захисникам. Не залишається осторонь і Сосницький літературно-меморіальний музей О.П. Довженка.

Із 2022 року в музеї плетуть маскувальні сітки. Спершу потрібними матеріалами забезпечували самі себе, і місцеві рибалки приносили все потрібне для роботи. Якось викручувалися. Нині допомагають сосницькі волонтери.

«Вони закуповують основу, зокрема цього разу придбали агроволокно, щоб нам було з чого плести. Багато сіток уже відправили за призначенням. Зокрема, впродовж останнього тижня сплели до 10 сіток і всі вони вже там, де потрібні.

Плетуть сітки наші музейні працівники, але й сосничани долучаються. Замовникам сіток кажемо, що окрім цієї справи, в нас же є ще багато безпосередньо музейної роботи. Тож на допомогу приходять місцеві люди», – зазначає Ольга Ярмуш, виконувач обов’язків директора Сосницького літературно-меморіального музею О.П. Довженка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стародавній човен, який знайшли під Черніговом, може не пережити зиму

А ще в закладі не так давно стартував проєкт «Кіно для ЗСУ, або ж Кіно за донат», мета якого – благодійний вечірній перегляд мотиваційних фільмів і підтримка ЗСУ.

«Ініціаторка цього проєкту – Наталія Жуковецька. Це сосничанка, яка торік ініціювала проєкт «Квіти для ЗСУ». Вона з дітками виготовляла квіткові букетики і разом продавали їх на базарі. За літо вторгували більше як 100 тисяч гривень, які спрямували на різні волонтерські потреби та потреби українських захисників.

Цьогоріч пані Наталія прийшла до музею і запропонувала нам ідею про кіноклуб. Ми й самі думали про таке, але більше прагнули, щоб кіноклуб був культпросвітнього напряму. А пані Наталія запропонувала показувати фільми за донати. Спробували, люди відгукнулися, прийшли, тому і проводимо», – розповіла Ольга Ярмуш.

Щоправда, цієї п’ятниці кінопоказ скасували через трагедію, яку пережив Чернігів, та ймовірне посилення ворожих обстрілів на головні державні свята, що припадають на нинішній тиждень.

«Не хочемо наражати людей на небезпеку. Але в подальшому проєкт «Кіно для ЗСУ» плануємо продовжувати.

Ми його тільки двічі провели. Наш зал невеличкий, розрахований на 40 місць. Вперше зібралося менше половини цієї кількості – осіб 17. Наступного разу, минулої п’ятниці, вже прийшла 21 людина. Не можна сказати, що довкола заходу є ажіотаж. Але для нас навіть ці відвідувачі – непогана аудиторія. Привчити людей ходити в кіно, коли в тебе вже є планшет, ноутбук, смартфон, завдяки яким можеш сам спокійно дивитися будь-який фільм, дуже важко. Але люди приходять і ми їм дуже вдячні. Думаю, що сосничан ще мотивує те, що вони цілеспрямовано йдуть, аби задонатити на ЗСУ хоч якусь копійчину.

Ми, до речі, одразу при людях рахуємо гроші, які вдається зібрати, та повідомляємо, що суму, яку вдалося зібрати під час першого кіноперегляду, долучили до збору на автівку для нашого земляка, що потрібна для виконання бойових завдань», – повідомила Ольга Ярмуш.

Під час першого перегляду вдалося зібрати 1380 гривень, до цієї суми додали ще 600 гривень із музейної скриньки. Другого разу назбирали 1415 гривень. Було вирішено передати ці кошти волонтерці Наталії Кошовій, яка допомагає музею з матеріалами для виготовлення маскувальних сіток. Пані Наталя замовила основу, тож невдовзі робота з виготовлення масксіток продовжиться.

Ірина Осташко

Фото – Сосницький літературно-меморіальний музей О.П. Довженка

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button