Суспільство

Надважливий пріоритет – допомога ЗСУ та інші нагальні турботи: реалії Менської громади

Реальність, що була до повномасштабного вторгнення, нині не є актуальна. Тож усі призвичаюються до нових викликів і обставин, що дуже непросто. Пріоритет у нових умовах – це допомога нашим Збройним Силам, аби Перемога настала якомога швидше.

Такі пріоритети і в Менській громаді. Щоправда, за словами Юрія Стальниченка, секретаря Менської міської ради, це не притаманні для громад функції, але необхідні, бо інакше українська Перемога неможлива.

«У пріоритеті – допомога ЗСУ та захисникам нашого кордону. Тому ухвалені відповідні програми, під які виділяють кошти.

Крім того, є програми, орієнтовані на безпеку в самих населених пунктах громади. Вони спрямовані на співпрацю з поліцією. Бо дуже важливо, щоб у громадах було якомога менше правопорушень.

Але, безумовно, нині непросто, бо громади створювали з іншою метою», – пояснює Юрій Стальниченко.

Зрозуміло, що громада займається і своїми безпосередніми обов’язками – утриманням закладів освіти, культури, забезпеченням якісних процесів у сфері медицини й іншими важливими справами. Натомість реалізація проєктів розвитку без залучення коштів державних програм чи міжнародних – неможлива.

«Намагаємося шукати міжнародних партнерів. Минулого тижня підписали угоду з латвійцями, співпрацюємо з італійцями. Ми домовилися, що партнери шукатимуть автівки для військових. Італійці купили дрон, який ми передали прикордонникам. Нині шукають можливість придбати ще один дрон. Адже європейці насамперед хочуть, щоб ця війна скоріше закінчилася українською Перемогою. Тому вони й підставляють нам своє плече.

Співпрацюємо і в інших сферах. Передбачається, що наступного літа наші діти поїдуть відпочивати за кордон, будуть мовні табори, культурний обмін творчими колективами, спортивні змагання, на які запрошують наших спортсменів», – зазначає секретар Менської міської ради.

Не залишаються поза увагою напрями роботи, без яких неможливе нормальне функціонування громади.

«Жителі громади не зможуть обійтися без послуг, які надає ЦНАП. Тому працюємо над тим, щоб Центр надання адміністративних послуг у громаді був сучасним. Нині триває співпраця з проєктом EGAP щодо покращення матеріально-технічної бази ЦНАПу. Чимало напрямів переорієнтували і намагаємося цифровізувати процеси. Це дає свої переваги, бо людина в будь-якому куточку громади може звернутися по послугу і швидко й оперативно її отримати. Якщо раніше староста реєстрував заповіти і на отримання витягу треба було не менше як два тижні, то нині на це знадобиться менше ніж один робочий день», – зауважив Юрій Стальниченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: чернігівець – про пережите під час бомбардувань і облоги міста

Зрозуміло, що енергоощадливість – один із важливих нинішніх пріоритетів. Усе вдається не одразу, але прогрес є. Нині вже більшість закладів у громаді готові до опалювального сезону. Запаслися дровами чи щепою, щоб бути більш енергонезалежними.

«У громаді запроваджується система енергоменеджменту. Це дасть можливість контролювати витрати й оперативно реагувати, якщо хтось не розуміє, що енергоносії треба економити, особливо в такий складний час. Бо це залежить і від кожного з нас. Адже треба вимикати світло, коли виходиш із кімнати, не пускати воду з крана на повну потужність або не опалювати приміщення до такої температури, що спеку вже несила терпіти і треба відчиняти вікна. Вважаю, система енергоменеджменту скоро запрацює. Щоправда, є велика проблема в кадрах. Хоч би хто що казав, але в сфері місцевого самоврядування зарплати не дуже високі. Більша частина працівників отримує доплати до мінімальної зарплати. Тож знаходити потрібних фахівців тепер дедалі важче, тим паче у вузькопрофільних напрямах – у галузі цифровізації, житлово-комунального господарства, архітектури, енергоменеджменту. Щоб займати такі посади, потрібні знання. Але з іншого боку, займаємося самонавчанням, онлайн вчимося, щоб розумітися на певних процесах», – зазначив Стальниченко.

Міцний фундамент кожної громади – це підприємці, яким у нинішніх умовах також нелегко, тому їх у громаді намагаються підтримувати.

«На другому поверсі ЦНАпу хочемо створити бізнес-центр. Цей напрям роботи передбачили в статуті Агенції розвитку Менщини. Ми хочемо, щоб місцевий бізнес мав можливість отримати послуги, в яких відчуває потребу та з якими має проблеми. Наприклад, ведення бухгалтерського обліку. Знайти бухгалтера невеликому підприємству непросто, тим паче взяти фахівця на повну ставку. Втім, можна буде користуватися послугами бухгалтера на аутсорсингу. Бухгалтер Агенції розвитку надаватиме послугу 10 чи 15 бізнесам. Можна буде отримати й консультаційні послуги. Ось у середу в міській раді відбудеться зустріч з обласним Центром підтримки бізнесу та фахівцями Держпродспоживслужби якраз із питань, що стосуються правил торгівлі продуктами харчування. Часто зустрічі проводимо зі службою зайнятості», – повідомив секретар міської ради.

За його словами, завдяки бізнесу, зокрема сільськогосподарському, громада вистояла на початку повномасштабного вторгнення.

«Концепцію нашого індустріального парку ми переробили таким чином, щоб наш місцевий бізнес мав можливість брати участь у роботі й інвестуванні в цей індустріальний парк. Велика кількість продуктів, вирощених у громаді або те саме молоко, залишилися невивезеними і потребували перероблення. Тому ми передбачили, що в парку переробна промисловість буде в пріоритеті. Відповідно, місцевий бізнес зможе одразу на місці здавати те, що виростив, і не доведеться транспортувати продукцію кудись далеко. Звісно, все це – у перспективі, але якщо працювати планомірно, результат буде», – переконаний Юрій Стальниченко.

Одне з нагальних завдань влітку – це підготовка до нового навчального року. До нього в громаді вже майже готові. Питання залишається лише з укриттями в двох населених пунктах.

«Побудувати укриття в селі Макошине на 100 осіб, де навчаються 200 дітей, коштуватиме щонайменше 6 мільйонів гривень. Подали заявку на державну програму, чекаємо результату. Якщо він буде позитивний, то, відповідно, будуватимемо укриття.

У населених пунктах, де були хоч якісь укриття, ремонти вже проведені. Вони ще минулого навчального року були готові до використання. Діти під час повітряних тривог ховалися в цих укриттях», – розповів Юрій Стальниченко.

Не забувають у громаді і про сферу охорони здоров’я. Працюють над тим, аби залучити більше лікарів у громаду і щоб лікарня мала право надавати більш розширений перелік послуг.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button