Суспільство

Нагородив Зеленський: поліцейський розповів про службу і оборону Чернігова

«Перемогу наближає кожен, хто проявляє стійкість та рішучість під час виконання службового обов’язку у період війни», –поліцейський Чернігівщини Володимир Зелений.

Заступник начальника відділу розкриття злочинів проти особи управління карного розшуку Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Володимир Зелений понад 23 роки несе службу в органах внутрішніх справ. З 2015 року він виконував бойові завдання на Сході, а у 2022-му – обороняв рідну Чернігівщину. Нещодавно Президент України удостоїв полковника поліції Зеленого державної нагороди – медалі «За бездоганну службу» III ступеня.

У складі зведеного загону поліцейських Володимир Зелений неодноразово відряджався до Донецької та Луганської областей. Там він ніс службу на блок-постах, виконував бойові завдання з підтримку безпеки та правопорядку. Бойовий досвід став у нагоді під час повномасштабного вторгнення: оперативник кримінальної поліції разом з колегами та військовими з перших годин стали на захист Чернігівщини.

– На початку активної фази бойових дій, я разом із колегами знаходився поблизу обласного молодіжного центру (колишній кінотеатр ім. Щорса) в центрі Чернігова. Ворожі війська нещадно гатили по мирних кварталах міста. Цілили по лікарнях, школах, житлових будинках. Під час одного з обстрілів ми якраз були у центрі і одними з першими прибігли на місце «прильоту». Величезний стовп диму, вирва грандіозних розмірів, вибиті вікна, посічені стіни, крики людей з обстріляної багатоповерхівки. Ми одразу ж кинулися на допомогу. Потерпілих було багато. Допомагали постраждалим на місці та вивозили поранених, – згадує поліцейський.

За кілька годин того ж дня (27 лютого 2022 року) окупаційні війська завдали нового ракетного удару, тепер вже влучили у саму споруду обласного молодіжного центру.

– Я побачив дуже яскравий спалах, а потім відчув, ніби я кудись лечу. На мені була каска, автомат з повним боєкомплектом, бронежилет. Мене, дорослого чоловіка, вибуховою хвилею просто підняло і викинуло. Тоді увесь наш екіпаж поліції зазнав контузії. Декілька днів я погано себе почував, але вирішив, що це не таке поранення, щоб бігти в лікарню. Кінцівки на місці, чуєш, бачиш, отже потрібно йти далі…, – розповідає Володимир Зелений.

У середині березня 2022 року під керівництвом Володимира оперативники поліції затримали трьох мародерів, які шляхом пошкодження замка проникли до магазину та намагалися вивезти майно.

— Під час патрулювань ми допомагали цивільним, чим могли. Слідкували за правопорядком, охороняли об’єкти критичної інфраструктури. Працювали на запобігання мародерству та недопущення конфліктів, наприклад, у чергах за продуктами та на АЗС, — згадує офіцер.

Також під час ворожої облоги Чернігова поліцейські допомагали евакуюватися мирним мешканцям, поки це було можливо, та забезпечували збирання і передачу військовим інформації про ворога. Володимир Зелений зізнається, що приємно вражала готовність безлічі абсолютно різних людей допомагати Силам оборони у визволенні рідної землі від росіян.

— Зв’язок був лише в деяких місцях. Прибуваєш туди — телефон аж тріщить від повідомлень про неприйняті дзвінки. Передзвонюєш — а це друзі, знайомі, а нерідко були й злочинці, яких колись затримував. І вони в цей момент були там, під окупантами. Телефонували потай, з єдиною метою: розповісти про побачене, про рух колон ворога, розташування техніки тощо. Цю інформацію ми якомога швидше доповідали у штаб, сформований в главку обласної поліції, а далі її теж максимально швидко передавали військовим.

Після закінчення активної фази бойових дій на Чернігівщині та втечі звідси російських окупантів екіпаж Володимира Зеленого супроводжував перші гуманітарні конвої до щойно визволених населених пунктів. Потім там розпочалися досить тривалі стабілізаційні заходи. Їх проводили поліцейські спільно з військовими, контррозвідкою, Службою безпеки України.

– Ми ретельно перевіряли всі повідомлення про співпрацю тієї чи іншої особи з російськими окупантами. Хочу підкреслити, що справжніх колаборантів виявилося вкрай мало. Це зовсім не те, на що сподівалися рашисти, готуючи вторгнення, – каже поліцейський.

Указом Президента України полковник поліції Володимир Зелений був удостоєний державної нагороди – медалі «За бездоганну службу» III ступеня.

— Звичайно, я дуже зрадів, коли дізнався, що мене вітатиме особисто Президент, та ще й вручить державну нагороду. Але, я вважаю, що я не зробив нічого більш героїчного, аніж кожен особисто з моєї команди. Ми всі виконували свою роботу в цьому напрямку, — говорить поліцейський.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button