Суспільство

Як вибрати на новорічний стіл червону і чорну ікру

Скоро новорічні та різдвяні свята. Вогні ялинки, дзвін келихів… І звичайно ж святкове застілля. Чого тільки немає на новорічних столах — тут і холодець, оселедець під шубою, вінегрет, шпроти … і звичайно ж салат Олів’є.

У класичний рецепт салату, автором якого був французький кулінар Олів’є, в обов’язковому порядку входила червона ікра.

Як правильно вибрати червону ікру, щоб не зіпсувати здоров’я собі і своїм рідним, настрій і святковий стіл неякісним продуктом?

За різними підрахунками, до 60% червоної ікри, що продається в Україні, є контрафактною. Незважаючи на це вона має постійний попит.

Асоціація рибалок України попереджає: при покупці червоної ікри потрібно бути уважним, щоб контрафактний товар не зіпсував святкового настрою.

— Візьміть баночку в руки і потрясіть. Якщо всередині щось булькає, від покупки краще утриматися. Якісна зерниста червона ікра заповнює баночку щільно і без пустот — каже Олександр Чистяков — Зверніть увагу на дату упаковки. Видобуток ікри ведеться в липні-серпні. Якщо на кришці вказано будь-який інший місяць, значить, солили вже заморожений продукт або фасували вироблений раніше. У будь-якому випадку його якість буде не на висоті. Натисніть на кришку банки пальцем. Вона не повинна проминатися і ні в якому разі бути роздутою. Маркування на кришці повинне бути проштамповане зсередини, якщо ж цифри втиснули всередину, перед вами підробка.

Контрафактну банку видає неякісна поліграфія та відсутність на етикетці докладної інформації про продукт, виробника. Краще купувати ікру в скляній, а не металевій тарі. Прозоре скло дозволяє розглянути колір, розмір і якість зерна. Якщо ікра виглядає так, ніби покрита інеєм, вона фальшива. Крім того, скляна тара — хімічно нейтральна і в ній не відбувається процес окислення.

При покупці вагового продукту зверніть увагу на крихкість зерна. Ікринки повинні легко відділятися один від одного і не приставати до лопатки. Якщо ікра більше схожа на злиплу безформну масу, йдіть в інший магазин.

Якщо сумніваєтеся, яку ікру купили — справжню чи штучну, проведіть нехитрий експеримент. Киньте 2-3 ікринки в склянку з гарячою водою: штучна ікра в окропі розчиниться. Відкриту баночку тримайте в холодильнику не довше 4-5 днів. Ні в якому разі не ставте в морозильник, інакше зерна полопаються і перетворяться в пюре.

Якісна хороша ікра має однорідний колір, не пересолена. Ікринки не повинні лопнути, бути злиплими, засохлими і без оболонки.

Основні знаки якості такі. Маркування дати виготовлення на кришці продавлена ​​зсередини, а не нанесена лазером на кришку або пробита на папері. Слід вибирати ікру першого сорту. Це гарантія того, що в банці ікра тільки одного виду риби, все ікринки приблизно однакового діаметра, без пошкоджень і пружні. Кількість солі не повинно перевищувати 4-6%. Ікра — швидко псується. Ідеальні умови зберігання — від мінус 2 до мінус 6 градусів.

Чорна ікра

Види осетрових риб від яких може бути отримана ікра (по цінності, від найдорожчої):

  1. Білуга
  2. Осетер
  3. Севрюга
  4. Стерлядь
  5. Шип і Бестер.

Зверніть увагу на напис на банці з ікрою. Якщо там вказано «ікра зерниста осетрових риб», знайте, що цілком можливо вам пропонують ікру «різнобій»(різних видів), або ікру гібридів від осетрових порід

— Імпортна ікра найчастіше добувається від риби, отриманої шляхом схрещування декількох підвидів осетра, і по суті не може бути осетровою в чистому вигляді, — коментує рибовод Сергій Тонконоженко- Знавці вважають «нечисту» ікру менш витонченою.

По-друге ціна на продукцію з таким маркуванням, повинна бути нижче на 15-20%, ніж ціна ікри стерляді, шипа або бестера в чистому вигляді, так як правило, для її приготування використовуються залишки ікри, які не підійшли за якістю або за будь-якими іншими характеристиками, щоб зробити чистий продукт — без змішування в банці.

На українському ринку представлена ​​ікра від декількох легальних постачальників:

  1. «РосійськийІкорний Дім» — Єдиний в Україні постачальник легальної осетрової ікри з Росії. При вирощуванні риб використовується проточна вода екологічно чистої річки Суду.
  2. «Акватір» — аквакультурне підприємство, розташоване в г.Терасполь (Молдова). При вирощуванні риб використовується замкнута система;
  3. «FozzyGroup» — ікра поставляється під торговою маркою «Премія Селект». Вироблена на аквакультурному підприємстві в Іспанії. При вирощуванні риб використовується замкнута система;
  4. «Моттра» — виробник з Латвії. При вирощуванні риб використовується замкнута система;
  5. «Caviarnia» — з Саудівської Аравії При вирощуванні риб використовується замкнута система.

Більше легальних постачальників справжньою чорної ікри не виявлено.

Пам’ятайте: що сумнівний ікорний продукт, пропонований Вам за низькою ціною може виявитися небезпечним для Вашого здоров’я сурогатом. У багатьох випадках купуючи ікру, ми думаємо, що принесемо додому здоровий якісний продукт, а погнавшись за дешевим контрафактом замість цього принесемо нашим рідним отруту. Тому основне правило — не купувати не сертифікований товар у сумнівних продавців на стихійних базарах.

Ікру потрібно купувати тільки в спеціалізованих відділах рибних магазинів або супермаркетах, де витримується потрібний температурний режим.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Асоціація рибалок України

Ще статті по темі

Back to top button