Суспільство

Математичне свято: сьогодні «служителі цифр» згадують про загадкове число

14 березня американські педагоги і вчені відзначають день одного з найзагадковіших і найкраще запам’ятовуваних чисел, що зринає в нашій пам’яті ще зі шкільної програми. Послідовність цифр 3,14 пам’ятає, мабуть, більшість тих, хто сидів за партою, проте не всі знають, що ж вони означають по суті і яке їх застосування на практиці. Число пі – математична константа, відношення довжини кола до діаметра. Дорівнює 3.14 і далі йде набір цифр у кількості кількох трильйонів.

14 березня стало святковим для числа пі і відзначається в багатьох університетах США. Ця дата вибрана за рахунок перших трьох цифр у числі – 3/14. Більш точним часом початку святкування цього свята є 1.59 ночі, адже саме цей набір цифр є продовженням вже відомого набору, тобто 3.14159…

Яке ж практичне застосування цього магічного числа? Для математиків це «інгредієнт» до всіляких формул. У кіномистецтві – знято художній фільм на честь цього числа. Також данину цьому числу віддають і в кулінарії – для оздоблення кулінарних шедеврів.

Крім всього іншого, дата, присвячена цьому числу, збігається з датою народження відомого фізика Альберта Ейнштейна.

Ще статті по темі

Back to top button