Суспільство

Найбільша пасіка у світі — на Чернігівщині

Революціонером і новатором у цій галузі став Петро Прокопович, уродженець с. Митченки, що на Бахмаччині.

100 років тому він створив перший у світі розбірний рамковий вулик. Це дозволило вилучати мед із вулика, не винищуючи димом бджіл, як це робилося до цього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Чернігівщині хочуть врятувати церкву

Нині цим винаходом Прокоповича користуються мільйони пасічників на планеті. Та це ще не все. Крім рамки він створив ще й дерев’яну перегородку з отворами, через які можуть пройти тільки робочі бджоли, що дало можливість отримувати чистий мед у рамках. Ще він створив першу та єдину на той час у Європі школу пасічників. Спершу вона знаходилася в рідному селі пасічника, у Митченках, а потім перемістилась на хутір Пальчики, який був придбаний спеціально для підтримки діяльності цієї школи та подальшого розвитку та вдосконалення методів бджільництва. Ця школа працювала понад півстоліття. За її період існування було навчено тонкощам цієї справи понад 700 професійних пасічників.

У середині ХІХ ст. пасіка Прокоповича була найбільшою у світі.

У селі Мітченки збереглася хата, де він народився, та хата, де мешкав П. Прокопович. Ще у цьому селі досі живе нащадок П. Прокоповича — Костянтин Корнач, також пасічник у шостому поколінні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button