Суспільство

Найбільше – Сновська, найменше – Новгород-Сіверська: яку субвенцію отримають ОТГ цього року

Уряд затвердив розподіл бюджетної субвенції на розвиток об’єднаних територіальних громад в обсязі 2,1 млрд грн. Про це йдеться у Розпорядженні Кабінету Міністрів України “Про затвердження розподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у 2019 році” від 24 квітня 2019 року.

Як повідомляє Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону України, у 2019 році тридцять дев’ять об’єднаних громад Чернігівщини, які перейшли на прямі міжбюджетні відносини, отримають 134,1 мільйони гривень на реалізацію інфрастуркутрних проектів.

Розподіл грошей відбувається за формулою, відповідно до площі громади та кількості сільського населення. Отже, чим більше сільських територій об’єднала громада, тим більшим є розмір субвенції.

Найбільшу субвенцію на розвиток інфраструктури отримають Сновська ОТГ – 9944,1 тис. грн., Бобровицька – 9387,9 тис. грн. та Ічнянська – 8880,9 тис. грн.

2019_05_02_subv_1

На розвиток сільських територій, які минулого року приєдналися до міст обласного значення Ніжина та Новгород-Сіверського, Уряд передбачив 705,5 тис. грн. та 611,7 тис. грн. відповідно. За словами керівників і Ніжинської гомади, і Новгород-Сіверської громади ці гроші будуть використані на проекти, саме для покращення інфраструктури приєднаних сільських рад. Ці ОТГ отримали менше коштів, адже один із розрахункових показників – кількість саме сільського населення, якого тут набагато менше.

У 2018 році на тридцять сім громад Чернігівської області була виділена субвенція на відновлення та розбудову інфраструктури їх територій у сумі 142 272,5 тисяч гривень. Протягом року ОТГ купували спеціальну техніку для комунальних підприємств, ремонтувлаи дороги, встановлювали і відновлювали освітлення, будували водогони та реалізовували інші проекти.

Загалом держава спрямовує 2,1 млрд грн субвенції місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у 2019 році. У розрахунку на одного жителя сільської місцевості – 495 грн.

Джерело: Центр розвитку місцевого самоврядування

Ще статті по темі

Back to top button