Суспільство

Найкрасивіші й незвичайні фонтани в Україні та світі

Україну навряд чи можна назвати країною унікальних фонтанів, але у нас також є прекрасні зразки водної архітектури, якими можна похвалитися. Поговоримо про них та про ті фонтани, що дивують нас за кордоном.

Мультимедійний фонтан Roshen (Вінниця)

Найвідомішим фонтаном міста та його візитною карткою є, безумовно, фонтан Roshen, що працює з 2011 року. Він розташований на плавучій платформі в річці Південний Буг. Унікальність цієї споруди полягає в «зимувальній технології». Другий фактор – фонтан найбільший в Європі та входить в п’ятірку найкрасивіших світових водних споруд. Багато з тих, хто побачив це вінницьке диво, вважає, що за красою він ні крапельки не поступається відомому фонтану у Дубаї. Центральний струмінь підіймається вгору на 63 м, а розліт води досягає 140 м. Поєднання підсвічування, що переливається всіма кольорами веселки, музичного супроводу та лазерного проектора з екраном, який демонструє відеодійство у форматі 3D, змушує серце битися у шаленому ритмі від захвату. Працює фонтан в період з квітня по жовтень.

Музичний фонтан (Одеса)

Одеса – перлина біля моря, про красу цього міста складають легенди. Потьомкінські сходи та пляжі Аркадії відомі не лише одеситам, але й багатьом, що живуть за її межами й навіть тим, хто в Одесі не був ніколи. Не так давно скарбничка пам’яток поповнилася музично-світловим фонтаном. В Україні такого типу фонтанів всього два. Одеський заворожливо діє на глядачів: кілька десятків двадцятиметрових струменів води підсвічуються та переливаються всіма кольорами палітри, і під музику злітають у небо, не залишаючи глядачів байдужими.

Фонтан Фахда, Саудівська Аравія

Його називають ще фонтаном Джидді на честь міста Саудівської Аравії, де він і знаходиться. Цей фонтан вважається найвищим у світі. Посудіть самі, на початку, з дня відкриття, струмінь бив на висоту 120 метрів. Дещо пізніше, після доопрацювань, струмінь піднявся до 312 метрів. Найцікавіше те, що ця споруда розташовується у морі та працює без перерв «на обід». Правда, фонтан все ж таки вимикають в екстрених випадках, при сильному вітрі або плановій перевірці. Ще відзначимо, що цей, один з кращих фонтанів, був побудований в роки правління короля Фахда, тому і має таку назву.

Фонтанний комплекс Дубай, ОАЕ

dubai-26018_960_720

У найбільшому місті ОАЕ найдорожчий та один з найбільших фонтанних комплексів – «Dubai Fountain». І розташовується він, як і належить коштовній штучці, в найпрестижнішому районі – «Burj Dubai». Первісна висота, на яку підіймалися струмені – 150 метрів, пізніше висота збільшилася до 275 метрів. Сам фонтан сконструйований так, що дозволяє створювати велику кількість різних фігур. Подивитися на це шоу з’їжджаються туристи та жителі міста. Танці фонтану (оскільки звучить приголомшливо красива музика) тривають пів години, а загальна тривалість всього дійства 4 години.

Фонтан «Bellagio», ЛасВегас, США

bellagio-282812_960_720 

Лас-Вегас вже давно придбав славу найбільшого туристичного центру США. Звабливий блиск гігантських неонових вивісок готелів-казино «Луксор Лас-Вегас», «Венеція», «Белладжіо», як магнітом притягує туристів з усього світу. У кожного готелю є своя родзинка. Наприклад, у «Венеції» оформлення в стилі венеціанського палаццо. Хол готелю розписаний копіями італійського живопису та декорований мармуровими колонами та арками. Усі фрески, статуї та інші елементи інтер’єру виглядають так, ніби їм уже кілька сотень років – їх практично не відрізнити від оригіналів. На території готелю проводяться концерти зірок світової естради, шоу Cirque du Soleil, прем’єри мюзиклів, живі турніри PokerStars. А готель Белладжіо дивує справжнім дивом інженерії, приголомшливо красивим, незвичайним музичним фонтаном.

Фантастично красива споруда має унікальну конструкцію: на висоту 80 метрів з дна озера б’ють майже 1 200 водних струменів. Окрім того, декілька десятків гучномовців та тисячі лампочок створюють дивовижне видовище. «Фонтан, що танцює» збирає біля себе безліч туристів та місцевих жителів. Кожного дня вистава повторюється кожні 30 хвилин, у вечорі – кожні 15 хвилин.

«Фонтан Багатства», Сінгапур

Сінгапур вже багато років називають містом майбутнього. Він не перестає вражати уяву туристів. Однією з численних пам’яток є чи не найвідоміший фонтан у світі, який потрапив у 1998 році до книги рекордів Гіннеса через свої циклопічні розміри. Він знаходиться у торговому комплексі Сантек Сіті, та має назву «Фонтан Багатства». Естетика та духовність – одна з визначних рис азійської культури, якої дотримувалися творці під час будівництва цього архітектурного об’єкта. Чотири нахилені колони з бронзи уособлюють основні форми суспільної свідомості Сінгапуру, а коло за законами фен-шую означає єдність та мир. Оскільки духовна культура Азії ґрунтується на містиці та символах, багато жителів увірували в те, що фонтан не тільки має неповторну красу, а ще й володіє магічними здібностями та приносить благість, якщо виконати спеціальний ритуал. У той час, коли відключається велика частина кола, треба пройти до маленького фонтану, що знаходиться у центрі водної інсталяції, занурити руку всередину, загадати бажання та обійти його три рази. Тепер, щоб стати мільйонером, зовсім не обов’язково шукати нафтові родовища.

Фонтан «Треві», Рим, Італія

trevi_fountain_roman_italy-1383152 

Цей фонтан вважається найбільш відвідуваним і найкрасивішим фонтаном світу, оскільки фонтан, що носить титул короля, не має права мати непоказний та скромний вигляд. «Треві», під чітким керівництвом видатного архітектора Николи Сальві, зводився цілих 30 років, а саме з 1732 по 1762 рік. Взагалі, в Римі велика кількість споруд такого плану. Але він вважається знаменитим не тільки через свою сліпучу розкіш та кількість туристів, які не обділяють своєю увагою цю історичну пам’ятку, але ще й через те, що саме «Треві» став помпезною прикрасою у великої безлічі фільмів, таких як «Римські канікули», «Солодке життя» та «Шалено закоханий». Фонтан приносить не тільки естетичну насолоду, а ще й матеріальну допомогу. Скарбниця міста щороку поповнюється на €700 000, завдяки платі людей за здійснення своїх бажань. Існує повір’я: одна монета, кинута в фонтан – неминуче повернення в це славне місто. Дві – романтична зустріч. Три – весілля. Чотири – неймовірне багатство. П’ять – розставання. У зв’язку з цим, фонтан «Треві» вважається надприбутковим у світі. Хоча, здається, місто отримувало би більше грошей, якщо б за п’ять монет виконувалося інше бажання, наприклад, вічна молодість.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button