Суспільство

Народні рецепти для сіверян від безсоння

Часом буває, що людина не може довго заснути і за ніч прокидається кілька разів, а вранішнє пробудження дається дуже важко.

Причин поганого сну дуже багато. Та одна з головних – стреси. На якості сну також можуть позначитися незручне місце і постіль, гучні розмови, перепади температури повітря в спальні.

Боротися з проблемами сну можна за допомогою різних препаратів. Але найбезпечніше використовувати перевірені народні методи.

Мед – кращий засіб від безсоння

Є різні способи вживання меду. Зокрема, багато хто ввечері додає його в молоко. Але навіть із цією безпечною порадою треба бути обережним. Мед вважається сильним алергеном і може викликати небажані реакції. Люди, які мають алергію на цей продукт бджільництва, не повинні застосовувати його для лікування порушень сну.

        Трав’яні збори

Рецептів, у яких головною складовою є лікарська трава, дуже багато, всі вони заслуговують на увагу. Ось один із них.

До відвару, що заспокійливо діє на нервову систему та допомагає розслабитися, входять такі лікарські трави: м’ята перцева, собача кропива, шишки хмелю, кореневища валеріани в пропорції 3:3:2:2. Рекомендується 10 грамів суміші заварити 250 мл води і кип’ятити на водяній бані 10 хвилин. Потім процідити, якщо не буде початкового об’єму, долити кип’яченою водою. Вживати по півсклянки тричі на день, причому останній прийом має бути перед самим сном.

Гігієна сну

Основна причина поганого сну – неправильна гігієна. Вона передбачає низку зовсім простих правил, яких треба дотримуватися. Тож вирушати до сну і прокидатися треба в один і той самий час.

При безсонні вдень спати не рекомендується. Дробовий сон посилить проблему.

Якісний нічний сон можливий, якщо в кімнаті для сну буде затишна атмосфера.

Лягаючи в ліжко, треба відкинути думки про телевізор та інтернет. Уникати читання книг і газет. Треба запам’ятати одне правило: ліжко призначене тільки для сну.

До того ж, перед сном не варто переїдати та пити каву.

Рано-вранці і протягом дня треба робити фізичні вправи, але перед сном краще відмовитися від них.

Випита чарка алкоголю перед сном – це вже погано. На перший погляд, здається, що випите допоможе заспокоїтися і можна буде безпробудно спати цілу ніч. Насправді все не зовсім так. Спершу діє седативний ефект, людина засинає, як кажуть, на ходу. Зате через деякий час настає пробудження і заснути не вдається до ранку. Це стосується і куріння.

Хороший засіб від безсоння в домашніх умовах – помріяти про щось приємне, уявити красиві пейзажі: нехай це буде ліс, море, пляж і, звісно, ви в тому місці. Тоді точно заснете. Сон буде спокійним, а ранок добрим.

Якщо дотримуватись усіх рекомендацій, можна зробити сон якісним і приємним, як у немовляти.

Ще статті по темі

Back to top button