Суспільство

«Наш край» вимагає від влади зупинити впровадження платної медицини

Держава повинна гарантувати українцям право на безоплатну медицину, а не створювати умови для впровадження платної у вигляді часткового покриття витрат на лікування.

Про це заявив співголова партії «Наш край» Юрій Гранатуров, коментуючи реформу медицини від уряду.

За його словами, пакет медичних реформ, підготовлений МОЗ, фактично спрямований на ліквідування державної системи медичної допомоги на користь розвитку приватної медицини.

«Медична реформа від Міністерства охорони здоров’я – це відхід від безоплатної державної медичної допомоги та перехід до платної медицини, тобто пряме порушення Конституції. Участь держави після реформи – часткове покриття витрат на лікування пацієнта в лікарні будь-якого типу власності. Решту сплачує пацієнт зі своєї кишені. Впровадження такої реформи фактично повністю зупинить державну систему медичної допомоги та позбавить громадян права на безоплатну медицину. Треба забезпечити українцям безоплатну медицину, а не створювати умови для впровадження платної», – зазначив Юрій Гранатуров.

Співголова партії зазначив, що «Наш край» вимагає від усіх гілок влади, відповідно до Конституції України, забезпечити українців безоплатною медичною допомогою.

«Наш край» вимагає від уряду розробки програми модернізації системи державної медичної допомоги, що передбачає системне та всеохоплююче оновлення обладнання і покращення якості надання допомоги в закладах охорони здоров’я країни. Люди не звертаються до приватних лікарень і клінік не тому, що не хочуть чи не довіряють їм, а тому, що в них не має для цього фінансових можливостей», – підсумував Юрій Гранатуров.

Як відомо, МОЗ підготувало пакет законопроектів про медичну реформу, що містить 4 законопроекти.

Зокрема, проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я», в якому передбачене право всіх закладів охорони здоров’я встановлювати плату за послуги у сфері охорони здоров’я на підставі методики розрахунку вартості медичних послуг, що затверджується центральним органом виконавчої влади.

Окрім цього, на розгляд Верховної Ради подано законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», що передбачає гарантований обсяг медпослуг і ліків, вартість яких покривається страхуванням, закріплюється на рівні закону в державному гарантованому пакеті.

Держава гарантує повне покриття вартості послуг тільки в межах гарантованого пакета та тільки послуг екстреної, паліативної і первинної допомоги, що звужує можливість громадян отримувати допомогу безоплатно. Вся інша допомога – лише за часткової участі держави.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button